IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото все повече се доближава до паритет с долара - но докъде ще стигне?

Единната валута е загубило 10% от стойността си спрямо долара тази година

10:52 | 06.07.22 г. 11
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Паническото бягство към доларите заради риска от глобална рецесия поставя останалите валути под ударите, а еврото е засегнато дори повече от останалите, докато растящите цени на газа в Европа влошават още повече опасенията за икономическия растеж, пише Ройтерс.

Анализаторите прогнозират, че единната валута, която във вторник удари най-ниското си ниво от 2002 г., скоро ще стигне паритет с долара.

Еврото се възприема като особено уязвимо предвид тежката зависимост на Германия, Италия и други страни от руския газ. В същото време ги има и опасенията, че значително увеличение на основните лихви от Европейската централна банка може да предизвикат нова дългова криза в еврозоната.

„Всичко това означава, че еврото ще поевтинее още и пазарите се пробуждат за това“, казва Джордан Рочестър, валутен стратег в Nomura Securities. „Очакваме паритет и въпросът е дали ще стигне до там, или може да спадне още повече. Мислим, че може“, отбелязва той.

Докъде ще стигне?

Еврото е загубило 10% от стойността си спрямо долара тази година и на ниво от 1,0238 долара е близо до психологически важната точка на паритет, която отчете в средата на 2002 г., когато бе едва на три години.

То удари и ново седемгодишно дъно спрямо швейцарския франк и поевтиня спрямо паунда и йената, но малцина наблюдатели смятат, че е достигнато дъното.

Анализаторите на Nomura понижиха целта си за курса евро/долар до 0,95 долара и смятат, че паритетът може да бъде достигнат още през август. Според Citibank достигането на паритета е „неизбежно“.

Според Nomura обаче нивото от 0,95 долара не е важно исторически, отбелязвайки, че еврото поевтинява от 1,17 долара след създаването си до 0,82 долара през октомври 2002 г. Екстраполирайки назад, базирайки се на старите валути, еврото се е търгувало до 0,6444 долара през февруари 1985 г., добавят те.

Енергийна криза

Растящите цени на газа и предупрежденията за голямо намаляване на доставките от Русия предизвикват опасения за голяма енергийна криза в Европа тази неделя.

Цените на природния газ са се удвоили от ниските им нива от юни и са скочили с 465% през последната година. Сериозен спор за поддръжка на газопровода „Северен поток 1“ избухна между Русия и Германия. Еврозоната внасяше около 40% от нужните си енергоизточници от Русия, преди да избухне войната в Украйна.

В същото време работниците в норвежката петролна и газова индустрия започнаха стачка, която може да отнеме от пазара 292 хил. барел еквивалент на природен газ.

Рецесия

Икономистите очакват еврозоната да навлезе в рецесията по-бързо от конкурентите. Nomura прогнозира икономиката да изпадне в рецесия до третото тримесечие с общ спад на БВП от 1,7%.

Ръст на доходността по облигациите допълнително засилва рисковете от рецесия. Правителствените разходите за заеми в Европа са нараснали по-бързо през последните две седмици, отколкото в САЩ, което показва по-бързо затягане на финансовите условия.

„Рисковете от рецесия и низходящите корекции на европейския растеж, който виждаме, са двигатели на тези движения при еврото“, казва Грейс Питърс, ръководител на инвестиционната стратегия за Европа, Близкия изток и Африка в JPMorgan Private Bank.

Привнесена инфлация

Сривът на еврото представлява ново главоболие за ЕЦБ, която се бори с рекордно висока инфлация, тъй като слабата валута подхранва цените на вноса.

Гуверньорът на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало, говорейки през май преди последния спад, заяви, че слабостта на еврото затруднява достигането на целта за инфлацията от 2%.

До голяма степен се очаква ЕЦБ да започне да вдига основните лихви този месец, което би било първото им увеличение от 2011 г. насам.

Въпреки това растящите цени на енергоизточниците засилват рисковете за рецесия, затова паричните пазари се отдръпват от залози за агресивни лихвени повишения.

Значително по-слаба валута обикновено би разтревожила ЕЦБ, но на търговско претеглена база, която централните банкери обикновено следят, еврото се представя далеч по-добре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Малко статистика за слабоумни копейници: мюсюлмани във Франция - 8%, в Германия -8%, в пPocия - 17%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
Achtung
преди 1 година
ЕЦБ е в капан, вече виждат рецесията в евро зоната, нарастването на доходността на италианските ДЦК ще върви нагоре ако затегнат лихвите и имаме сигурна рецепта за следващата Гърция само, че в мащаб умножен по 10, един път да удари камбаната и Португалия, Гърция и Испания бързо ще последват. ЕЦБ трябва да си признае, че не може да следва ФЕД, АЦБ и тн и да си постави нова реалистична цел за инфлация, пък може и някой да повярва, че всичко върви по план.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
И ние скоро тук ще започнем да налагаме машите на костя копейкин ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
aldy
преди 1 година
Очаквайте скоро бунтове по белите европейски държави. === Къде видя бяла европейска държава? Навсякъде пълно с мургавелци, европейските столици са неузнаваеми и приличат на гето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
pass
преди 1 година
Очаквайте скоро бунтове по белите европейски държави. Хората там вече масово са недоволни от неразумната политика на еврозоната, скоро ще им свърши търпението и ще хванат гьостерицата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
Repoman
преди 1 година
Еврото ще стигне и ще задмине паритет с долара. Просто защото ЕЦБ само говори, още е на отрицателна лихва, а всички останали вдигнаха лихвите вече няколко пъти. Не става да печаташ и да се оплакваш че видиш ли някой ти пращал инфлация, защото ти видиш ли си вода ненапита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
Борката
преди 1 година
Ако не открият как се топи стомана за движатели на BMWта на свещи или на лупи със слънчева светлина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
Борката
преди 1 година
А вратата ще на е работилницата, която ремонтира газовите компресори Сименс в Канада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Борката
преди 1 година
Еврото ще стигне до дам, до където се простира суверинитета на ЕС. До ключа под изтривалката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още