IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната е излязла от дефлацията през април

Великобритания отчита негативна инфлация за първи път от над половин век насам

13:03 | 19.05.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Еврозоната се отдалечава от дефлацията. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Еврозоната се отдалечава от дефлацията. Снимка: Ройтерс

След четири месеца на дефлация през април потребителските цени в Еврозоната стагнират. Както става ясно от данните на статистическото бюро Евростат, потребителските цени през четвъртия месец остават на непроменено ниво спрямо април година по-рано. По този начин бяха потвърдени предварителните данни. На месечна база инфлацията се покачва с 0,2 на сто. В Европейския съюз годишната инфлация през април също е 0%.

Дефлационен натиск в еврозоната упражнява енергията, която в годишен план поевтинява с 5,8 на сто. Въпреки това обаче цените на петрола се повишават през последните месеци, което отслабва натиска. Хранителните стоки и услугите са по-скъпи, отколкото преди година, докато индустриалните стоки отчитат съвсем минимално поскъпване.

Базисната инфлация, без отчитане на силно волатилни компоненти като енергията, през април остава непроменена – на ниво от 0,6 на сто.

През април в 12 страни от ЕС са отчетени негативни ставки на годишна база. Най-ниски са те в Гърция (-1,8%), Кипър (-1,7%), България и Полша (по -0,9%). Най-сериозно поскъпване пък има в Малта (1,4%) и Австрия (0,9%). Спрямо март 2015 г. инфлацията в девет страни членки на ЕС спада, в една страна остава непроменена, а нарастване има в 17 държави. 

Във Великобритания за първи път от много години се отчита спад на потребителските цени. Според данни на службата за национална статистика (ONS) през април инфлацията на годишна база възлиза на -0,1 на сто. Това е първият спад от началото на официалните изчисления през деветдесетте години на миналия век. Ако обаче се вземат предвид неофициални изчисления на  ONS, то това е първият спад на цените от 1960 г., тоест от над половин век. Икономисти очакваха стагнация.

Според данните резултатът се дължи преди всичко на падналите цени на транспорта и хранителните стоки. Базисната инфлация, която изключва нестабилните цени на храните, енергията, алкохолните напитки и тютюна, възлиза на 0,8 на сто. Това е най-ниската ѝ стойност от 14 години и е доказателство, че слабото поскъпване не е резултат само на спада на петролните цени.

Ниската инфлация, заедно с мизерното засега повишение на заплатите, се считат за най-важните причини за това британската централна банка да се въздържи от промяна на лихвеното равнище. В началото на годината икономиката на Острова не отчита сериозен ръст, но анализаторите не виждат причини за притеснение, пише Ройтерс. На финансовите пазари не се очаква промяна в лихвените проценти преди идната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още