Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Еврозоната отчете най-слабата активност в сектора на услугите от 16 месеца насам

Растежът в сектора на услугите в Германия се забавя за четвърти месец подред

Еврозоната отчете най-слабата активност в сектора на услугите от 16 месеца насам

Снимка: Архив Ройтерс

Активността в сектора на услугите в еврозоната се понижи до най-ниското си ниво от януари 2017 г. насам. Това става ясно от данните на анализаторската компания IHS Markit, цитирани от tradingeconomics.com.

Още по темата

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в сектора на услугите отчита лек спад през май до 53,8 пункта спрямо 54,7 пункта през предходния месец.

Причината за понижението е в най-бавното темпо на нарастване на новите поръчки от година и половина насам. Сред най-големите икономики в еврозоната активността в сектора на услугите се забавя в Германия и Франция, но се повишава в Италия и Испания.

Индексът на мениджърите по поръчките в Германия в сектора на услугите отчита спад през май до 52,1 пункта, което обаче отговаря на предварителните очаквания на пазарните анализатори. За сравнение, през април показателят беше на ниво от 53 пункта.

Данните за най-голямата икономика в Европа показват най-слабото разширяване на сектора на услугите от септември 2016 г. насам, което отчасти се дължи на по-малкото работни дни през месеца заради струпването на официални празници.

PMI индекс в сектора на услугите в еврозоната

Растежът на бизнес активността в Германия се забавя през последните четири месеца, след като през януари достигна 7-годишен връх. През май не само новият бизнес расте с по-бавни темпове, а и създаването на нови работни места в сектора на услугите е на най-ниското ниво от повече от две години насам. Освен това разходите на фирмите се увеличават заради повишаването на цените на горивата и заплатите. Доверието в бизнеса е на най-ниското си ниво от август 2017 г., за което голямо влияние има глобалната политическа несигурност. 

Въпреки това продажбите на дребно в Германия отбелязаха по-бърз от очакванията ръст през април след четири поредни месеца на спадове. Те са сигнал, че разходите на домакинствата ще дадат тласък на растежа в най-голямата европейска икономика през второто тримесечие.

Частното потребление е основен мотор на растежа през последните години, след като германските потребители се възползват от рекордно ниската безработица, увеличаването на възнагражденията, сигурността на работните си места, умерената инфлация и ниските лихви по заеми.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
4
 
1
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Еврозоната е в криза. Добре, че не сме в ЕЗ.

Още от Новини
Заводите във Великобритания задържат продукцията около сегашните нива