IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната се връща към дефлация през април

Потребителските цени във валутния блок се понижават с 0,2% на годишна база

12:51 | 18.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Еврозоната се връща към дефлация през април, сочат финалните данни на Евростат.

Потребителските цени във валутния блок се понижават с 0,2 на сто на годишна база, което е в унисон с очакванията и по-ниско от нулевата стойност, записана през март.

На месечна база инфлацията е нулева, каквито бяха и очакванията, след като през миналия месец се ускори до 1,2 на сто, посочва WBPonline.

Окончателните данни със сигурност няма да успокоят Европейската централна банка, която полага усилия да се справи именно с ниските цени чрез мащабната си програма за стимули. 

Разочароващият ефект от стимулите, въведени през март 2015 г., накара ЕЦБ да разшири мерките, като последната серия стимули беше от 10 март. Президентът на ЕЦБ Марио Драги призова критиците си да дадат време на мерките, за да подействат. По думите му те работят и са адекватни, а националните правителства също трябва да допринесат за възстановяването на икономиката и на цените в еврозоната чрез необходимите структурни реформи.

Инфлацията в еврозоната е под целевото ниво от 2% от март 2013 г. и под 1% от ноември 2013 г., което самият Драги определя като опасната зона.

Най-голям натиск във възходяща посока над инфлацията на годишна база идва от покачването на цените в ресторантите и кафенетата. Те генерират 0,13 процентни пункта от стойността. Следват наемите (0,08 процентни пункта) и тютюневите изделие (0,05%). Транспортните горива изтриват 0,54 процентни пункта от стойността, горивата за отопление - 0,22 пункта, а газта - 0,13 пункта.

В Европейския съюз също се отчита дефлация през април, като цените падат с 0,2% на годишна база, след като през март инфлацията беше нулева. На месечна база потребителските цени в целия ЕС растат с 0,1 на сто.

В България се наблюдава един от най-големите спадове на цените на годишна база: -2,5 на сто. На месечна база понижението у нас възлиза на -0,2%.

Най-висока е инфлацията в Белгия (1,5% на годишна база) и Швеция (1% на годишна база).


source: tradingeconomics.com

Повече вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още