IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната започва годината с ръст на активността в сектора на услугите

Общият индекс на мениджърите по поръчките PMI е достигнал най-високото си ниво от август насам

13:07 | 05.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pixabay</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: pixabay

 

Частният сектор в еврозоната се е разширил с по-бързи темпове от очакваното през януари, повишавайки оптимизма за икономически растеж през тази година, информира Bloomberg.

Общият индекс на мениджърите по поръчките PMI се е повишил до 51,3 пункта през януари, достигайки най-високото си ниво от август насам. Индексът на мениджърите по поръчките PMI само за сектора на услугите достига 52,5 пункта през януари в сравнение с отчетените през декември 52,2 пункта.

В Германия общият PMI се е повишил до 51,2 пункта, а PMI за сектора на услугите е останал на ниво от 54,2 пункта през януари.

Във Франция, от друга страна, индексът на мениджърите по поръчките PMI е отчел спад до 51,1 пункта, но въпреки това остава над линията от 50 пункта, която разделя свиването от разширяването. PMI за секторът на услугите във Франция също е спаднал до 51 пункта в сравнение с отчетените през декември 52 пункта.

Сред основните икономики в Европейския съюз обаче най-голямо подобрение има в Италия. Активността в сектора на услугите там отчита повишение до 51,4 пункта, а общият PMI нараства значително от 49,3 пункта през декември до 50,4 пункта през януари. eu eu

Данните за еврозоната облекчават опасенията, че постоянната слабост в промишлеността може да намали вътрешното търсене. Въпреки че компаниите от региона все още се сблъскват с известни рискове, увереността на бизнеса за следващите 12 месеца се е повишила до най-високото ниво от септември 2018 г. насам.

„Производството показва положителни признаци на стабилизиране след силния спад, наблюдаван през миналата година, а растежът на сектора на услугите остава окуражаващо устойчив“, казва Крис Уилямсън, икономист от IHS Markit. "Очакваме растежът да се ускорява постоянно през 2020 г.", добави той.

Уилямсън каза, че след спадането на търговското напрежение между САЩ и Китай Европа изглежда се е превърнала в нов център на реториката на американския президент Доналд Тръмп. Автомобилният сектор може да бъде особено уязвим от заплахите за налагане на мита.

Търговските преговори с Великобритания в хода на годината също могат да увеличат несигурността пред бизнеса, добави той, точно както избухването на коронавируса в Китай заплашва да наруши глобалния икономически растеж.

„Впоследствие очакваме еврозоната да избегне рецесия през 2020 г., но да изпита трудности да отбележи ръст от 1%“, каза Уилямсън.

От друга страна, активността в доскорошния член на ЕС Великобритания бележи завидни резултати. Общият индекс на мениджърите по поръчките PMI е достигнал най-високата си стойност за последните 16 месеца от 53,3 пункта през януари. PMI за сектора на услугите също е обелязал ръст до 53,9 пункта от 52,9 пункта, отчетени през декември. Вб_я Вб_я

Това е „още един обнадеждаващ знак, че възстановяването на икономиката набира скорост“, каза Самюъл Томбс, икономист от Pantheon Macroeconomics. "Поне засега наличните данни след изборите предполагат, че няма да има нужда от допълнителна подкрепа за икономиката от страна на Централната банка на Великобритания", добави той.

Данните са събрани преди 23 януари и проучването не показва какво е въздействието на епидемията от коронавируса, прекъсванията на световните вериги за доставки и международните пътувания, заявиха от IHS Markit.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още