IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евтината енергия спира възхода на инфлацията в еврозоната

В еврозоната отново не се отчита сериозен ръст на цените на потребителските стоки

17:10 | 15.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Въпреки паричната интервенция на Европейската централна банка (ЕЦБ) цените в еврозоната остават почти без промяна. През август цените на стоките и услугите са се повишили средно с едва 0,2 на сто на годишна база, показват последните данни на европейската статистическа служба Евростат. Данните са окончателни и съвпадат с предварителните данни.

И през юли инфлацията бе на ниво от 0,2 на сто на годишна база. Година по-рано поскъпването бе от 0,1 на сто.

Ръстът на потребителските цени е стопиран преди всичко от енергийните стоки, които през август отчитат поевтиняване от 5,6 на сто. Ако те бъдат изключени от изчисленията, то годишната инфлация би възлязла на 0,9 на сто. Хранителните стоки, алкохолът и тютюневите изделия поскъпват с 1,3 на сто. 

ЕЦБ обаче продължава да е доста далече от своята инфлационна цел от почти 2 на сто, която се счита за оптимална за икономическото развитие. Повишението е слабо и е за трети пореден месец, след като предходните четири месеца бяха белязани или от дефлация или от стагнация на потребителските цени.

Годишният ръст на инфлацията за Европейския съюз през август възлиза на 0,3% спрямо 0,2% през юли. Година по-рано стойността бе 0,0%. 

В 12 страни от общността се отчита дефлация. Най-ниската годишна стойност е измерена в Хърватия (-1,5%), България (-1,1%) и Словакия (-0,8%). Най-високите годишни ставки пък са в Белгия (2,0%), Швеция (1,2%) и Естония (1,1%). Спрямо юли 2016 г. в 7 страни от ЕС инфлацията спада, в шест остава непроменена, а в 15 се покачва. Най-силен ръст има в Белгия (2%), Швеция и Естония.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още