IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фабричната активност в Китай се забавя през януари заради коронавируса

Новото огнище на вируса в страната принуди някои градове да обявят блокади на фона на масовите тествания преди празниците около китайската Нова година

10:50 | 31.01.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

През януари фабрична активност в Китай нарасна с най-бавния си темп от пет месеца насам, засегната от нова вълна от случаи на заразени с коронавирус, съобщава Ройтерс

Индексът на мениджърите по поръчките PMI се понижава до 51,3 пункта от 51,9 пункта през декември, но остава над границата от 50 пункта, която разделя свиването от растежа, съобщават от китайското Национално статистическо бюро.

През януари Китай съобщи за над 2000 нови случая на заразени с коронавирус. Въпреки че броят е малък в сравнение с други страни, властите са загрижени за рисковете от по-широко разпространение по време на празниците, свързани с китайската Нова година. 

През януари редица големи градове в страната бяха затворени заради масови тествания, което прекъсна фабричната активност и помрачи сектора на услугите, включително логистиката.

Все пак властите очакват новото огнище, което се обособява в северните провинции, да има ограничен времеви ефект върху фабричната активност.

Подиндексът за новите поръчки при износа се понижава до 50,2 пункта, след като през декември той достигна 51,3 пункта.  Въпреки това показателят бележи пети пореден месец на разширяване.

китай китай

Подиндексът за активността на малките предприятие се покачва леко до 49,4 пункта от 48,8 пункта през декември, като остава под границата от 50 пункта.

Икономиката на Китай успя да нарасне с 2,3 на сто през 2020 г., превръщайки се в единствената голяма икономика в света, която успя да избегне спада през миналата година.

Централната банка на страната ще разшири подкрепата си за икономическия растеж с акцент върху увеличаване на заетостта, за да подкрепи ръста при потреблението.

В сектора на услугите активността се разширява за 11-и пореден месец макар и с по-бавен темп, добавят от статистическото бюро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Не е задължително пишещият да има връзка с реалността...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
terziеv
преди 3 години
Който пише неща като "фабрична активност", заслужава да си остане беден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още