Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Фабриките в Европа се връщат към растеж, но продължават с мащабните съкращения

Броят на работните места остава основна грижа, според икономист

Фабриките в Европа се връщат към растеж, но продължават с мащабните съкращения

Снимка: Bloomberg

Промишлеността в еврозоната и най-голямата ѝ икономика, Германия, се възстановиха от резкия спад в рамките на коронакризата и в началото на втората половина на годината отново са на пътя на растежа.

Фабриките в еврозоната отбелязват още по-силен растеж през юли от първоначално отчетеното, като производството в региона се разширява за първи път от година и половина, показват данните на IHS Markit, цитирани от Bloomberg.

PMI индексът на IHS Markit за производствения сектор се повишава до 51,8 пункта от 47,4 пункта през юни.

Фабриките продължават обаче да съкращават персонал за 15-ти пореден месец - потенциален предупредителен знак за бъдещата дейност.

Данните подчертават критичната точка, която регионът достигна през третото тримесечие като ехо на тенденциите от Азия, където активността също отбеляза умерено увеличение. Въпреки че първоначалният отскок на Европа е бърз според някои показатели, въпросът е дали инерцията ще бъде запазена.

„Броят на работните места остава основна грижа“, казва Крис Уилямсън, главен икономист в IHS Markit, „особено тъй като пазарът на труда вероятно ще бъде ключов за определянето на пътя на възстановяване на икономиката“, както допълва той.

Уилямсън подчертава, че макар скоростта на съкращаването на работни места да намалява, тя все още е по-висока от разгара на кризата през 2009 г.

Ръстът на новите поръчки предполага, че увеличението на производството може да продължи през август, каза Уилямсън. И все пак данните през следващите няколко месеца ще бъдат „всички важни при преценката дали скорошното увеличение на търсенето може да бъде поддържано“.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Публичният дълг във Великобритания достигна рекордно ниво