IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фабриките в еврозоната се събуждат от породената от коронавируса летаргия

Индексът на мениджърите по поръчките PMI за сектора на промишлеността в региона се повишава, макар че остава под линията от 50 пункта

13:14 | 01.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Balint Porneczi/Bloomberg</p>

Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg

Фабриките в еврозоната започнаха своя дълъг път към възстановяване, след като правителствата премахнаха част от ограниченията с надеждата икономиката да се върне към растеж през следващите месеци.

Измерителите за производствена активност в 19-националния регион отчитат забележимо облекчаване на предизвикания от пандемията спад през май, информира Bloomberg, позовавайки се на проучване на IHS Markit.

Индексът на мениджърите по поръчките PMI  в сектора на промишлеността в еврозоната се е повишил от 33,4 пункта през април до 39,4 пункта през май. Сред основните икономики в региона измерителят в Испания достига ниво от 38,3 пункта. PMI за сектора на промишлеността в Италия отчита ниво от 45,4 пункта, този във Франция достига 40,6 пункта. Индексът на мениджърите по поръчките PMI  за сектора на промишлеността в най-голямата икономика в еврозоната Германия нараства от 34,5 пункта през април до 36,6 пункта през май. Въпреки това измерителите все още остават под ключовата линия от 50 пункта, която разделя разширяването от свиването. еу еу

На фона на тези данни Управителният съвет на Европейската централна банка ще проведе следващото си заседание в четвъртък. Икономистите очакват членовете на институционалното ръководство да обявят увеличение на спешните покупки на активи с 500 млрд. евро (555 милиарда долара), за да ограничат спада, който управителят Кристин Лагард очаква да бъде между 8% и 12%.

През май производителите продължиха рязко да намаляват персонала и да понижават цените на фона на слабото търсене и нарастващия конкурентен натиск. „Въпреки че все още очакваме да станем свидетели на безпрецедентен спад на индустриалното производство и БВП през второто тримесечие, проучването носи надежда, че секторът на производството на стоки може да се  стабилизира през третото тримесечие“, казва Крис Уилямсън, икономист от IHS Markit.

В Италия, където общото производство се сви за 5,3% през първото тримесечие, повече от една трета от анкетираните компании отчитат увеличение на производството си с около 7% през април.

От друга страна, показателят за активността в промишления сектор на Великобритания също е нараснал от 32,6 пункта през април до 40,7 пункта през май.  „Най-лошото от спада на производството може да е зад гърба ни“, казва Роб Добсън, директор на IHS Markit. "Въпреки това промените в работните практики, несигурността за това колко дълго могат да съществуват ограниченията срещу Covid-19, слабото търсене и притесненията около Brexit предполагат, че икономическото възстановяване на Великобритания ще бъде бавно", добавя той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още