IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook дава старт на дигиталната си валута либра

Libra Association подписа Меморандума за асоцииране с 21 членове, петима души влизат в Борда на организацията

08:21 | 15.10.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Facebook официално напредва с плановете си за нова цифрова валута въпреки критиките. Libra Association, неправителствената организация, която трябва да контролира либра, подписа Меморандума за асоцииране с 21 членове в понеделник в Женева.

Петима души бяха избрани в борда, включително Дейвид Маркъс, който управлява проекта във Facebook, както и представители на PayU, дружеството за рисков капитал Andreessen Horowitz, блокчейн компанията Xapo Holdings и нестопанската организация Kiva Microfunds. Комисар на асоциацията е бившият мениджър на Paypal Бертран Перес, който преди това е работил в тясно сътрудничество с Маркъс. Маркъс премина от Paypal към Facebook през 2014 г.

По-рано регулатори и политици в САЩ и Европа разкритикуваха остро проекта. Те се опасяват, че асоциацията може да се намеси в глобалната парична политика и няма да може да защити достатъчно добре чувствителните данни на своите потребители. Ако Facebook позволи на потребителите си да обработват плащания през социалната мрежа в бъдеще, това може значително да увеличи приходите на групата с нейните 2,3 милиарда потребители.

Facebook обаче е подложен на критика от месеци, също заради ролята на групата в президентската кампания в САЩ и заради проблеми с личните данни. Освен това в САЩ се провеждат антитръстови разследвания спрямо нея и други технологични компании. Наскоро конгресмените критикуваха, че Асоциацията не е отговорила достатъчно добре на въпросите на политиците.

При представянето на проекта през юни Libra Association имаше 28 потенциални членове, които по това време подписаха само писмо за намерение. През последните дни обаче общо седем компании, включително глобални доставчици на финансови услуги като Visa, Mastercard и Paypal, се отказаха от участие.

До следващата година асоциацията всъщност трябва да има най-малко 100 членове. Говорител на организацията показа в понеделник оптимизъм, че това ще се случи. Има повече от 1500 заинтересовани страни, се казва в съобщение за пресата, от които 180 са отговорили на определените критерии. Сред настоящите членове влизат фирми за рисков капитал като Andreessen Horowitz и Union Square Ventures, но също така Uber, Lyft, Spotify и Vodafone.

Facebook беше подложен на сериозна критика след обявяването на своята частна валута. Либра има за цел да улесни трансграничните плащания. Някои политици обаче се опасяват, че трудностите на Facebook при защитата на личния живот на потребителите ще се проявят и в либра, дори ако става дума за различни организатори.

Точно навреме за срещата за либра в Женева коментар дойде и от страна на Борда за финансова стабилност (FSB), включващ банките, които играят най-важна роля в глобалната финансова система. Лидерът на FSB Рандал Куарълс за пореден път предупреди в писмо до министрите на финансите на Г-20 и централните банкери за рисковете на дигиталните валути като Libra. За разлика от криптовалутите като биткойн, либра се счита за така наречената „стабилна монета" („Stable Coin“), която няма волатилност в стойността си.

Libra трябва да бъде обвързана с кошница от валути, включително с долара и еврото. Ето защо международните надзиратели са разтревожени. Съветът за финансова стабилност възнамерява да представи обширен доклад по този въпрос през пролетта, но той вече призова за бдителност. Глобалните стабилни монети „биха могли да застрашат" стабилността на финансовата система", заяви Куарълс, който е и вицепрезидент на Федералния резерв на САЩ. По подобен начин в миналото темата коментираха Английската централна банка и министърът на финансите на САЩ Стивън Манучин.

Дейвид Маркъс потвърди отново в рамките на изслушванията в Конгреса на САЩ през юли, че няма да бъдат възможни плащания с Libra, докато опасенията на американските регулатори не бъдат потушени. Първоначално беше планирано плащанията да са възможни още през първата половина на 2020 г.

Говорител на Libra Association обаче призна в понеделник, че това не може да бъде гарантирано поради критики от страна на регулаторите. Членът на управителния съвет Катрин Хаун беше по-краен в изказванията си. „Американските политици рискуват Америка да се откаже от водещата роля в една от най-важните нови технологии", в случай че Libra бъдат забранени, преди системата наистина да работи, написа тя в Twitter. Тя е партньор в компанията за рисков капитал Andreessen Horowitz и управлява нейните инвестиции в криптовалути. Изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг пък ще даде показания пред Камарата на представителите следващата седмица. 

Разработчици продължават да усъвършенстват кода, който ще е в основата на либра. На този фон Visa, Mastercard и PayPal като вече наложени компании за платежни услуги биха могли да осигурят нужния опит за отговаряне на притесненията на регулаторите, което прави излизането им от проекта особено още по-голям удар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 3
Бидонойл
преди 4 години
Рисковете и трудностите са значителни, но дори при малки шансове за успех, пак си струва да опитат. Защото ако успеят, ще отрежат едно мно-о-ого голямо парче от баницата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Jorkata
преди 4 години
Тия какъв пинко ще цунат с тая глупост... демек - ДАВАЙТЕ!!! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още