IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook може да пусне Либра още през януари

Очаква се дигиталната валута да се търгува в съотношение 1 към 1 спрямо долара

17:36 | 27.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: gettyimages</p>

Снимка: gettyimages

Либра - дигиталната валута на Facebook, очевидно ще бъде пусната скоро. Това може да се случи още през януари, съобщава Financial Times, цитирайки вътрешни за компанията източници. Според тях точната дата зависи от одобрението на регулаторните органи.

Libra Association - асоциация, основана от Facebook и други компании за създаване на глобална частна валута, ускорява плановете си през последните месеци. В началото Либра трябва да се търгува в съотношение едно към едно спрямо долара. Тези валути са известни като т. нар. Stablecoins. Допълнителни цифрови валути трябва да последват по-късно.

Стойността на Stablecoins е много по-стабилна в сравнение с конвенционалните криптовалути, тъй като те са обвързани с реални стойности. Плащанията, дори през националните граници, могат да станат по-бързи и по-евтини благодарение на тях.

Ако Либра се появи във формата, описана от Financial Times, това би било много по-скромно начало от първоначално планираното. Facebook и неговите партньори всъщност бяха планирали новата криптовалута да се основава на цяла кошница от традиционни валути и държавни облигации. Този оригинален план се стопяваше в последно време все повече и повече, също поради съпротивата на политици и надзорни органи по света.

Facebook развълнува правителствата, регулаторните органи и централните банки по целия свят с плановете си за собствени цифрови пари. През април Libra Association кандидатства за одобрение като платежно средство в Швейцария. Валутни експерти предварително критикуваха плановете. Наред с други неща, те изразиха загриженост, че цифровите пари могат да се използват за пране на пари или финансиране на тероризъм.

Европейската централна банка (ЕЦБ) също обмисля усилено въвеждането на цифрово евро. Все още не е взето решение, заяви президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман в петък по време на вътрешна за банката конференция за платежните трансакции. Наскоро централната банка публикува изчерпателен доклад за евентуалното емитиране на цифрово евро, изготвен от работна група, ръководена от директора на ЕЦБ Фабио Панета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още