IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед: Американската икономика расте с по-бързо темпо

Енергийният сектор, по-скъпият долар и забавянето на Китай са сред основните рискове, попадащи в "Бежовата книга" на банката

08:31 | 03.09.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

По-голямата част от щатите се радват на по-бърз растеж, като само енергийният сектор дърпа икономиката назад. Това е един от основните изводи в последното издание на "Бежовата книга" на Федералния резерв на САЩ (Фед), пише CNBC. Докладът се публикува 8 пъти годишно и обрисува икономическите условия в 12-те области, в които Фед има подразделения.

„Респондентите от повечето икономически сектори в голяма част от районите очакват растежът да продължи със сегашното темпо, но в Канзас Сити очакванията са разнопосочни“, гласи документът.

Промишлената активност като цяло е „положителна“, въпреки че в Ню Йорк и Канзас Сити тя спада. Продажбите на дребно „продължават да растат“ в повечето райони, докато новините от имотния сектор са „като цяло положителни“.

Работните заплати бележат леко увеличение в определени индустрии, но цените „остават стабилни или леко се покачват“. Въпреки това някои от регионите на Фед съобщават за нарастващ натиск върху заплатите, причинен от свиването на трудовия пазар.

Новините от сектора на енергетиката не са добри.

„Условията са стабилни или се влошават“, пише в "Бежовата книга". „Производството на въглища в Ричмънд и Сейнт Луис спада, а активността, свързана с добива или преработката на петрол, намалява в Кливланд, Атланта и Далас.“

Оценките в "Бежовата книга" идват на фона на растящите спекулации относно това кога Фед ще вдигне лихвените проценти за пръв път от 29 юни 2006 г. насам. Лихвите по федералните фондове са близки до нулата от 16 декември 2008 г., когато Фед се опита да потуши паниката от избухването на финансовата криза.

Мнозина икономисти вярват, че Фед ще увеличи ставките с четвърт пункт по-късно този месец, докато трейдърите не са много съгласни. Залозите за първо покачване на лихвите този месец спадат до 27%, а вероятността това да се случи през декември се увеличава до 60%.

Като цяло Бежовата книга издава както слаби, така и силни страни относно състоянието, в което се намира американската икономика. Това допълнително усложнява централните банкери в решението им дали да вдигнат лихвите или не, пише MarketWatch.

В изданието се посочва, че по-скъпият долар и спадът в цената на петрола потискат активността. В допълнение – три области докладват за намалено търсене заради забавянето на икономиката на Китай. Става дума за търсенето на продукти от вълна в Сан Франциско, на химически изделия в Бостън и високотехнологични стоки в Далас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 11
michaelis12
преди 8 години
къде тва на хартия ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още