IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед: Банките може да се окажат под голям стрес

Нарастващият брой фалити на бизнеса и домакинствата да достигне точка, в която да застраши финансовата стабилност, предупреждават от институцията

09:03 | 21.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Ръководството на Федералния резерв вижда в коронавирусната пандемия значителна заплаха за икономиката и предпоставка за голяма несигурност, показват протоколите от последното заседание на Федералната комисия по отворените пазари на 28-29 април.

Нейните членове са се обединили около становището, че „икономическите ефекти от пандемията създават извънредна по размер несигурност и значителен риск за икономическата активност в средносрочен план“, показват протоколите, цитирани от Bloomberg. „Редица от участниците (в срещата – бел. ред.) коментираха възможния риск за финансовата стабилност. Участниците бяха притеснени, че банките може да се окажат под голям стрес“, се казва още в документите.

Фед остави без промяна, на ниво от почти нула, лихвените проценти на последното си заседание. В изявлението след срещата от централната банка посочиха, че налице е значителен риск, отхвърляйки възможността за бързо възстановяване. В последвалата пресконференция управителят Джером Пауъл предупреди, че пандемията може да остави траен белег върху икономиката.

Протоколите потвърждават тези мрачни прогнози. По време на срещата е била представена презентация, според която – в най-добрия случай, се очаква слабо възстановяване в началото на втората половина на годната, въпреки че има риск от нови разочароващи резултати.

Основният сценарии, обсъден от членовете на Комисията, предвижда потребителските разходи в най-тежко засегнатите сектори на икономиката вероятно да не се върнат „бързо към по-нормални нива“. Те също така изразиха и притеснение, че голям брой малки бизнеси може да фалират или да не се адаптират успешно към новите бизнес модели, ако оцелеят блокадата.

От протоколите става ясно също, че според редица от участниците в заседанието е възможно да има и нови вълни на епидемията в близък до средносрочен план, което да доведе до нови икономически затруднения.

От Комисията също така предупреждават и за възможността нарастващият брой фалити на бизнеса и домакинствата да достигне точка, в която да застраши финансовата стабилност на страната.

„Предстоящите финансови стрес тестове за банките се приемат като важни за измерване на способността на големите банки да устоят на бъдещи сценарии за влошаване“, става ясно от протоколите.

В тях се посочва също, че редица от представителите на Фед искат регулаторите да насърчат банките да се „подготвят за възможни сценарии за влошаване, като допълнително ограничат изплащанията към акционерите“. Банките от Wall Street вече спряха обратните изкупувания, така че позицията на Фед най-вероятно се отнася за намаляване на дивидентите.

В изказване от началото на април Пауъл заяви, че не вижда причина банките да се отказват от дивидентите, за да запазят капитал по време на пандемията. Призивите американските кредитори да намалят изплащанията към акционерите се усилиха, след като европейските банки масово намалиха дивидентите по-рано тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още