IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед даде сигнал за увеличение на лихвите следващия месец

По време на последната среща на Фед централните банкери са изразили притеснението си за икономиката от продължаващите търговски спорове

21:49 | 22.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Централните банкери в САШ са обсъдили на последната си среща евентуално повишаване на лихвените проценти през следващия месец, като по-подробно ще бъде обсъдено и как продължителните търговски спорове могат да разрушат икономическия растеж.Това става ясно от доклада от последната среща на Федералния резерв, съобщава Wall Street Journal.

Фед започна поетапно увеличаване на лихвите от 2015 г. насам, като политиците вече са обезпокоени, че икономиката е толкова силна, че инфлацията може ускорява постепенно и да премине целта от 2% на централната банка, пише Ройтерс. 

Участниците в последната среща на Фед са се обединили около мнението, че ако входящите данни продължат да потвърждават сегашната икономическа перспектива, ще е подходящо да се направи още една стъпка по отношение на лихвите.

Банкерите като цяло отбелязват, че разходите на домакинствата и бизнеса в САЩ са „значителна движеща сила“, става ясно още от доклада на Фед.

Представителите на Федералния резерв са провели широка дискусия за рисковете за икономиката от търговското напрежение. Администрацията на Тръмп увеличи митата върху вноса от редица страни, включително Китай и държави-членки на Европейския съюз, което доведе до ответни мита за стоки от САЩ.

Дискусията е очертала трудната ситуация, в която Федералният резерв може да се окаже, ако търговксите спорове се влошат, а бизнесът в САЩ се нуждае от евентуално намаляване на лихвите, а потребителите бъдат изправени пред по-високи цени за вносните стоки. А едни от основните отговорности на Фед са свързани именно с насърчаване на пълната заетост и поддържането на стабилност на цените.

"Всички участници в срещата са посочили продължаващите търговски спорове като важен източник на несигурност и рискове", пише още в доклада на Фед.

Според банкерите голям продължителен търговски спор може да засегне бизнес климата, инвестиционните разходи и заетостта, а широкообхватно увеличение на митата може да намали покупателната сила на домакинствата.

От доклада от последното заседание на Фед става ясно още, че централната банка на САЩ се готви да обсъди още веднъж как най-добре да приложи паричната си политика. Председателят на Фед Джером Пауъл е посочил, че такава дискусия би могла да се състои през есента.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в понеделник пред Ройтерс, че „не е развълнуван“ от повишаването на лихвите от страна на Фед и че централната банка трябва да направи повече, за да стимулира икономиката. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още