Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Фед даде знак, че запазването на лихвите без промяна не е сигурно

Според гуверньора на централната банка за Атланта и увеличаването, и намаляването на лихвите са възможни варианти

Фед даде знак, че запазването на лихвите без промяна не е сигурно

Рафаел Бостик. Снимка: Ройтерс

Търпеливият подход на Федералния резерв по отношение на паричната политика на страната не е гаранция, че централната банка ще остави лихвите без промяна до края на годината. Това зави гуверньорът на централната банка за Атланта Рафаел Бостик, цитиран от Ройтерс.

„Запазването на позицията със сигурност е вариант, но в зависимост от това как реагира икономиката, увеличаването или намаляването на лихвите са възможни варианти за мен“, посочи банкерът в рамките на конференция в Сан Франциско.

Още по темата

Коментарите му са едни от първите на представител на централната банка, след като ръководството й зае неочаквано мека позиция след края на двудневната си среща в сряда. Прогнозите, публикувани след това, показаха, че 11 от 17-те банкери на Фед очакват да няма увеличение на лихвите тази година. За сравнение през декември те бяха само двама.

Гуверньорът Джером Пауъл посочи ниската инфлация, забавянето на световната икономика и рисковете пред САЩ, включително търговския конфликт с Китай, като причина политиката на банката да остане по-търпелива „за известно време“.

Според него икономическите данни към момента не дяват ясен сигнал за това какъв трябва да бъде следващият ход на Фед.

Според Бостик търпението на централната банка не означава, че трябва да бъде изключено каквото и да е било увеличение на лихвените проценти до края на годината.

„Отворен съм към всички възможности“, каза той и допълни, че ръководството на банката иска да подкрепи устойчивия икономически растеж, условията за силен пазар на труда и стойности на инфлацията близо до целта от 2%. „Пазарите трябва да разберат това, така че се надявам да съм направил ясна позицията си“, посочи още той.

На въпрос какво ниво на инфлация може да накара Фед да увеличи лихвите, Бостик посочи, че вниманието не е насочено върху конкретни стойности. По думите му тя може да нарасне с няколко десетични пункта над целта от 2% и това няма да е причина за притеснения.

Но ако други икономически данни, включително от пазара на труда, комбинирани с увеличение на потребителските цени, „сигнализират, че икономиката може би прегрява“, то тогава ще се прибегне до промяна на лихвите.

Миналия месец Бостик заяви, че очаква централната банка да увеличи лихвените проценти веднъж през тази година, след като направи това четири пъти през 2018 г.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
17
 
1
преди 1 месец
А, как така.... Всички дето се нагълтаха с кредити, при тия хлъзгави лихви си мислят че цял живот ще е така и че са прецакали системата... Не им разваляйте рахата, моля ви се...

Още от Новини
Кьоре е скептичен за свиването на „наказателните лихви“ за банките