IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед: Докато не бъдат решени изборите в САЩ, перспективите остават неясни

Централната банка запазва основната лихва на ниво около нулата, както и покупките на активи

21:19 | 05.11.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Служителите на Федералния резерв запазиха паричната политика непроменена, както и основните лихвените проценти на ниво около нулата. Също така регулаторът остави непокътнати и покупките на активи, тъй като окончателният резултат от изборите за президент и Конгрес в САЩ остава неясен, съобщава Bloomberg. 

„Икономическата активност и заетостта продължават да се възстановяват, но остават доста под нивата от началото на годината“, се казва в изявление на Федералната комисия по отворения пазар след края на двудневното заседание, повтарящо до голяма степен гледната точка от юли. 

Фед запазва основната лихва в диапазона от 0 до 0,25%, след като я понижи по време на мартенското си заседание. Гуверньорът на централната банка на САЩ Джером Пауъл ще проведе пресконференция в 21:30 ч. българско време.

„Настоящата здравна криза ще продължи да влияе върху икономическата активност, заетостта и инфлацията в близко бъдеще и крие значителни рискове за икономическите перспективи в средносрочен план“, посочват от Комисията, потвърждавайки възгледите си, обявени през септември.

Докато преброяването на гласовете от президентските продължава в някои оспорвани щати на САЩ, двете основни партии – Републиканската и Демократическата, се опитват да се преборят за контрола във Вашингтон. Демократът Джо Байдън е напът да вземе Белия дом от Доналд Тръмп, като неговата партия ще запази влиянието си в рамките на  Камарата на представителите. Но контролът върху Сената вероятно ще се реши от балотажа в Джорджия.

Ново политическо разделение между Сената и президентския пост може да блокира отново опитите за реализиране на втори държавен пакет от стимули, който да подпомогне икономиката и американските граждани. Това може да окаже по-голям натиск върху Фед да ускори закупуването на облигации или поне да промени състава на своите покупки, в опит да намали разходите по заеми и допълнително да ускори възстановяването.

Икономическото възстановяване остава неравномерно на фона на нарастващия брой на заразените с Covid-19, като над 12 милиона американци продължават да бъдат без работа. Очаква се докладът за заетостта през октомври, който се очаква да бъде публикуван в петък, да покаже, че нивото на безработицата продължава да намалява до 7,6%.

В сряда бяха публикувани и данните за новите работни места през октомври. Компаниите в САЩ са създали по-малко от очакваното нови работни места през изминалия месец, което показва, че липсата на допълнителни фискални стимули подтиква някои фирми да коригират броя на заетите лица, тъй като пандемията продължава да тежи върху възстановяването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 3
0pk
преди 3 години
Некромансъра призовава наред :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
eee, *** бабката, която е гласувала по пощата е родена доказуемо електронно в... 1900 година.Виж кви 120 годишни бабички (упс, то май мъртви)носят на рамената си най-баш-асъл-анджък демокрацията !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
abdul
преди 3 години
конспирация! линка не работи! фалшифицирано видео! fake news! няма доказателства!кой го интересува някъв руснак... тва са избори в сащ, не русия! няма доказателства. извадено е от контекста!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
https://youtu.be/i_XopMRfCCIМъртвите души на изборите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още