IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед: Икономиката на САЩ се сви „рязко и внезапно“ заради коронавируса

„Никой сектор не е пощаден“, казват от клона на Фед във Филаделфия

09:40 | 16.04.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: gettyimages</p>

Снимка: gettyimages

Икономическата активност отчита сериозен спад заради мерките за овладяване разпространението на коронавируса, става ясно от Бежовата книга на Федералния резерв, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

„Икономическата активност се сви рязко и внезапно във всички региони на САЩ в резултат на пандемията от Covid-19“, посочват от Фед.

Според данните в доклада на централната банка всички области отчитат силно несигурни перспективи сред бизнеса, като на повечето места се очаква условията да се влошат през следващите няколко месеца.

Анализът се базира на информация, събрана от 12-те регионални клона на Фед до 6-и април.

Компаниите в цялата страна са спрели работа през март заради мерките, предприети за ограничаване на коронавируса. По данни на Фед в региона на Филаделфия около една четвърт от фирмите не работят.

„Никой сектор не е пощаден“, казват от клона на Фед във Филаделфия.

Най-тежко засегнатите отрасли са тези, които са свързани със свободното време и местата за настаняване, както и търговията на дребно извън закупуването на стоки от първа необходимост, сочи информацията на Фед Бостън. И докато производителите на храни и медицински продукти споделят, че се наблюдава силно търсене, то те посочват, че срещат трудности в производството и веригите за доставки.

Всички райони отчитат намаляване на заетостта, след като драстичните мерки за изолация доведоха до загуба на милиони работни места и прогнози, че икономиката на САЩ ще се свие през второто тримесечие с 25% на годишна база. Нито една от областите обаче не отчита повишен натиск върху заплатите. Дори при работещите в магазините за хранителни стоки има повишение на заплатите заради риска, които поемат служителите.

В отговор на икономическото забавяне Фед отприщи безпрецедентен набор от инструменти, предназначени да подкрепят домакинствата и бизнеса и да осигури повече ликвидност. Централната банка намали лихвените проценти до почти нула през миналия месец, драстично увеличи покупките на активи и обяви спешни програми за отпускане на кредити на стойност 2,3 трилиона долара. Следващото заседание на Фед ще се проведе на 28-и и 29-и април.

Повече четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още