IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед Кливланд: Едва ли ще станем свидетели на бързо V-образно възстановяване

Лорета Местер смята, че Фед няма да прибегне до контрол на кривата на доходност

19:00 | 29.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;Melissa Lyttle/Bloomberg</p>

Снимка: Melissa Lyttle/Bloomberg

Управителят на  Федералния резерв в Кливланд Лорета Местер заяви, че икономическата активност на САЩ може да нарасне през третото тримесечие, но предупреди, че възстановяването вероятно ще бъде бавно, тъй като потребителите и предприятията предприемат предпазни мерки срещу коронавируса.

"Възстановяването може да бъде бавно", каза Местър в петък по време на интервю за Bloomberg TV. „Когато имаме толкова много хора без работа, е трудно да си представим, че ще станем свидетели на бързо V-образно възстановяване“, добави тя.

Местър каза, че дори и активността да нарасне значително през третото тримесечие производството и заетостта вероятно няма да се върнат към нивата, наблюдавани в началото на годината.

Ръководството на Фед предприе бързи действия, за да стабилизира пазарите и да подкрепи икономиката на фона на заплахата от коронавируса. Централната банка на САЩ намали основните си лихвените проценти почти до нула, въведе програми за спешно кредитиране и стартира отворени покупки на активи, за да подобри функционирането на пазарите.

Очаква се централните банкери да публикуват своите актуализирани икономически прогнози, когато се срещнат отново на 9 и 10 юни, за да обсъдят бъдещето на  паричната политика.

Запитана за контрола на кривата на доходността, Местър каза, че не го разглежда като инструмент, който Фед ще използва по време на тази „фаза“, когато банкерите са по-загрижени за функционирането на пазара.

След световната финансова криза в периода между 2007 г. и 2009 г., Фед използва широкомащабни покупки на активи, за да намали разходите за дългосрочни заеми. В тази криза Фед също така купи трилиони долари в държавни облигации, но по-скоро с цел да възстанови ликвидността на пазарите.

Относно засиленото напрежение между САЩ и Китай, Местър заяви, че увеличената несигурност може да действа като нов удар за икономиката.

„Играхме в тази игра и преди видяхме как несигурността потиска разширяването“, каза тя. „Така, че това добавя още несигурност към огромната доза несигурност, която вече имаме“, добави тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още