IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед: Липсата на нови държавни стимули ще застраши икономическото възстановяване

Централната банка на САЩ вероятно ще обсъжда програмата за изкупуване на облигации на предстоящите си заседания

21:37 | 07.10.20 г.
<p>
	Управителят на Фед Джером Пауъл. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Управителят на Фед Джером Пауъл. Снимка: Bloomberg L.P.

Служителите на Федералния резерв се притесняват, че липсата на допълнителни фискални стимули ще застраши възстановяването на икономиката, която нараства по-бързо от очакваното, става ясно от части от протокола от заседанието на централната банка на САЩ през септември, публикувани днес.

Заседанието на Федералната комисия по отворения пазар включваше обширна дискусия за икономическите перспективи, като членовете ѝ заявиха, че икономиката се справя по-добре от очакваното в голяма степен заради фискалната помощ, предоставена от Вашингтон, съобщава CNBC. 

Тази подкрепа е застрашена, тъй като преговорите между Белия дом и демократите в Конгреса бяха прекъснати и може да не се възобновят преди президентските избори през ноември.

Протоколът още показва, че някои от членовете на Фед „отбелязват, че на бъдещи срещи би било целесъобразно да се направи допълнителна оценка и да се информира как програмата за изкупуване на облигации на Комисията би могла да подкрепи най-добре“ целите на централната банка. 

„Много участници отбелязаха, че тяхната икономическа перспектива предполага допълнителна фискална подкрепа и че ако бъдещата фискална подкрепа бъде значително по-малка или се приложи значително по-късно от очакваното, темпът на възстановяване може да бъде по-бавен от очакваното“, се посочва в протокола от заседанието.

Малките предприятия и фермерите бяха подпомогнати от Вашингтон, изтъкват представителите на Фед, докато американският пазар на труда успя да си върне повече работни места, отколкото се очакваше през август.

„Липсата на допълнителна фискална подкрепа би влошила икономическите затруднения при малцинствата и общностите с по-ниски доходи“, се посочва в протокола.

На заседанието през септември Фед очаквано запази близо до нулата основната лихва и сигнализира, че няма да има промяна в политиката си поне до края на 2023 г., за да помогне на американската икономика да се възстанови от последствията от коронавирусната пандемия.

Гласуването за запазване на политиката, което бе и последното по график преди президентските избори на 3 ноември, завърши с 8 на 2 гласа. Против бяха управителят на Фед за Далас Робърт Каплан, според когото е по-добре да се запази „по-голяма гъвкавост на политиката“, а неговият колега от Минеаполис Нийл Кашкари подкрепи идеята да се изчака с увеличаването на лихвите, докато основната инфлация не достигне 2%, но на „устойчива основа“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още