IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед: Можем да си позволим да бъдем търпеливи за бъдещи вдигания на лихвите

От Федералния резерв са посочили, че входящите данни ще определят по-нататъшните действия на централната банка

22:44 | 09.01.19 г.
<p>
	Сградата на Федералния резерв. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Сградата на Федералния резерв. Снимка: Архив Ройтерс

Представителите на Федералния резерв признаха, че перспективите са по-малко ясни след последното решение за вдигане на лихвения процент по време на срещата през декември, пише CNBC.

От протокола от последната среща на Фед става ясно, че лихвите са били увеличени въпреки нежеланието на някои от членовете на централната банка, които са посочили като причина да не бъдат промянени лихвите липсата на инфлационен натиск.

Централните банкери са се съгласили, че „известни по-нататъшни повишения на лихвения процент“ биха били подходящи. Това на практика означава, че перспективите са по-малко ясни в сравнение с няколко месеца по-рано, когато се очакваха четири увеличения през 2019 г.

В протокола се отбелязва, че ниската инфлация означава, че Фед може да "си позволи да бъде търпелив за по-нататъшно затягане на паричната политика".

Федералният резерв увеличи лихвите с четвърт процентен пункт до диапазона 2,25-2,5%, като това беше четвъртото повишение за миналата година и деветото, след като нормализирането на паричната политика започна през декември 2015 г.

„С повишаването на диапазона на тази среща основната лихва ще бъде или вече е близо до долния край на неутралните нива, като нестабилността на финансовите пазари и засилената загриженост за глобалния растеж правят бъдещата парична политика по-малко ясна от преди“, се посочва в резюмето от срещата.

Банкерите намалиха очакванията си за броя на увеличенията на лихвите през 2019 г. от четири на две.

„Загрижеността около нарастващото напрежение в търговията, перспективите за глобалния растеж и съмненията около устойчивостта на ръста на корпоративните печалби бяха сред факторите, които допринесоха за значителния спад в цените на акциите в САЩ“, се казва още в протокола от последната среща на Фед.

Банкерите от щатската централна банка са изразили мнение, че икономиката на страната остава силна, но рисковете са налице. Сред изброените рискове в протокола са „възможностите за по-рязко от очакваното забавяне на световния икономически растеж, по-бързо отслабване на фискалните стимули, ескалиране на търговските напрежения, по-нататъшно затягане на финансовите условия или по-големи от очакваното отрицателни ефекти от затягането на паричната политика".

В протокола става ясно още, че част от банкерите смятат, че Фед трябва да оцени как тези рискове ", които са станали по-силно изразени през последните месеци, могат да се развият и как те ще повлияят на икономическата активност“.

От Федералния резерв са посочили, че входящите данни ще определят по-нататъшните действия на централната банка, както и че краят на увеличение на лихвите все още не е ясен.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още