IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед намалява честотата на 7-дневните си суап операции

Промяната ще влезе в сила от 1-и септември и засяга сътрудничеството с централните банки на Великобритания, Япония, Швейцария и ЕС

14:52 | 20.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: gettyimages</p>

Снимка: gettyimages

Федералният резерв на САЩ ще намали броя на седемдневните си суап операции с основни централни банки от 1-и септември, тъй като условията за финансиране се подобряват, се казва в съобщение на Европейската централна банка, публикувано на сайта на институцията в четвъртък.

С оглед на непрекъснатите подобрения в условията на финансиране в щатски долари и ниското търсене при последните суап операции с матуритет до 7 дни за осигуряване на ликвидност в щатски долари, Английската централна банка, Японската централна банка, Европейската централна банка и Швейцарската централна банка, в консултация с Федералният резерв, заедно решиха да намалят честотата на 7-дневните си операции от три пъти седмично до веднъж седмично.

В същото време централните банки ще продължат да провеждат седмични операции с матуритет до 84 дни.

Тези централни банки са готови за по-нататъшни промени при осигуряването на ликвидност в щатски долари в зависимост от пазарните условия. Суап линиите между институциите са постоянно налични системи и служат като важна резерва за ликвидност за облекчаване на  напрежението на световните финансови пазари, като по този начин спомагат за смекчаване на ефекта от несигурността върху предлагането на кредити за домакинствата и бизнеса, както в страната, така и в чужбина.

Фед първоначално увеличи честотата на своите операции за ликвидност в долари в разгара на коронавирусната криза по-рано тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още