IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед не е сигурен в необходимостта от увеличение на лихвите през 2019 г.*

Представителите на Фед са обсъдили прекратяване на намаляването на облигации от баланса на централната банка преди края на 2019 г.

21:33 | 20.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Представителите на Федералния резерв са обсъдили дали е необходимо увеличаване на разходите по заемите по-късно през тази година, става ясно от протокола от последната среща на щатската централна банка, съобщава Bloomberg.

“Много от участниците в срещата са заявили, че все още не е ясно какви корекции в целевия диапазон на лихвените проценти ще са подходящи по-късно през тази година”, пише в протокола. Докато някои централни банкери смятат, че повишение на лихвите ще е необходимо само ако инфлацията е по-висока, от заложеното в прогнозите, то според други обаче ако икономиката се развива според очакванията, по-високите лихвени ставки могат да се окажат подходящи по-късно през тази година.

Служителите на Федералния резерв смятат, че търпеливият подход към повишаване на лихвените проценти би бил разумен, докато се прави оценка на различните рискове за растежа.

Представителите на Фед са обсъдили прекратяване на намаляването на облигации от баланса на централната банка преди края на 2019 г., става ясно още от протокола. 

Управителят на Фед Джером Пауъл подчерта по време на пресконференцията след заседанието миналия месец, че централната банка ще бъде търпелива в решението си кога и как да коригира политиката си на фона на нарастващия набор от рискове, включително забавяне на растежа в Китай и Европа, Brexit, търговските преговори и последиците от петседмичното прекъсване в работата на американското правителство.

Участниците в срещата, която се проведе на 29-30 януари, единодушно решиха да бъде запазен лихвения процент в диапазона 2,25% - 2,5%.

Засилвайки предпазливия си тон, Фед обяви през януари, че е готов да забави или дори да спре намаляването на облигационния си портфейл. Това е забележителна промяна в тона. През декември Фед каза, че поема ангажимент за намаляване на портфейла си с постоянни темпове.

Този ход дойде след бурната реакция на пазарите, започнала в началото на октомври. Тогава управителят на Фед Джером Пауъл каза, че централната банка е далеч от неутрален темп на повишаване на лихвите. Това разклати Wall Street и изпрати пазарите в спирала, която бързо ги изведе до меча територия.

Реакцията на инвеститорите беше негативна, когато през декември Фед сигнализира, че ще има две увеличения на лихвите през 2019 г. Пазарите се успокоиха едва когато представители на Фед, включително Паулъл, заявиха, че централната банка ще бъде търпелива и гъвкава в подхода си към повишаване на лихвените проценти.

*Информацията е актуализирана в 21:45 часа

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още