IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед очаква по-силна икономика, но остави лихвите без промяна*

Въпреки това обаче икономиката остава далеч от целта на централната банка

20:51 | 17.03.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Ръководството на Федералния резерв запазва прогнозата си за лихвени проценти близо до нулата поне до 2023 г., но преразгледа икономическата прогноза, отразявайки по-големия оптимизъм за възстановяването на американската икономика от коронакризата.

„След забавяне на темпа на възстановяване индикаторите за икономическа активност и заетост наскоро се ускориха, въпреки че секторите, засегнати най-неблагоприятно от пандемията, остават слаби“, се казва в позицията на Федералната комисия за отворения пазар след двудневната среща на членовете ѝ, завършила в сряда. Инфлацията продължава да е под 2%, се казва още в заключенията.

Седмина от общо 18 представители на комисията прогнозират повишаване на лихвите до края на 2023 г. в сравнение с петима от 17 към края на декември – малко по-голяма група очаква по-ранно оттегляне на свръхоблекчената парична политика, показват тримесечните икономически прогнози на комисията, също публикувани в сряда.

Фед очаква пречките пред инфлацията от тази година да са краткотрайни. Предпочитаната мярка от Фед за ценови натиск ще се забави до 2% следващата година след пик от 2,4% през тази, показват прогнозите. Изключвайки храните и енергията, инфлацията се очаква да достигне 2,2% през 2021 г. и да спадне също до 2% през 2022 г.

Управителят на Фед Джером Пауъл заяви, че очаква инфлацията да се ускори през тази година отчасти заради разликата на годишна основа спрямо ранните дни на коронавирусната пандемия в началото на 2020 г. По думите му обаче това няма да е достатъчно, за да се промени политиката на централната банка, която иска инфлацията да е над 2% за известен период от време, ако това помогне за постигане на пълна заетост.

„Бих отбелязал, че преходно ускорение на инфлацията над 2%, каквото изглежда вероятно да се появи тази година, няма да изпълни този стандарт“, каза Пауъл, цитиран от CNBC.

Мащабната фискална подкрепа и продължаващата програма за ваксиниране на населението, която се очаква да подкрепи отварянето на икономиката, разпалиха очакванията на инвеститорите за ново, по-скорошно увеличаване на лихвите, както и за ръст на инфлацията, което на свой ред увеличи доходността по държавните ценни книжа.

Фед запази без промяна обема на покупка на активи на ниво от 120 млрд. долара на месец и повтори, че този темп ще продължи, докато не бъде постигнат „значителен по-нататъшен напредък“ по целите за заетост и инфлация.

Срещата на управителя Джером Пауъл и неговите колеги се случва на фона на продължаващото икономическо възстановяване в САЩ. Заетостта се е увеличила миналия месец, а на 11 март президентът Джо Байдън подписа допълнителен пакет от стимули в размер на 1,9 трлн. долара. Кампанията по ваксинации също продължава, което позволи на някои щати да облекчат ограничителните мерки, което на свой ред може да ускори потребителските разходи.

Въпреки това обаче икономиката остава далеч от целта на централната банка. Макар че през февруари да били заети нови 379 хил. работни места, все още 9,5 млн. американци по-малко имат работа в сравнение с година по-рано, а инфлацията остава значително под целта от 2% на Фед.

Очакванията за силен растеж разпалиха някои притеснения за увеличението на потребителските цени, което тласна доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа до едни от най-високите ѝ стойности за последната година. В изказване пред Конгреса миналия месец Пауъл заяви, че икономиката все още има да извърви дълъг път, преди да се появи какъвто и да е било риск от прегряване.

Ръководството на централната банка ревизира и прогнозата си за икономически растеж и състояние на трудовия пазар. Медианната оценка за безработица спада до 4,5% към края на 2021 г. и до 3,5% през 2023 г. Брутният вътрешен продукт пък се очаква да се увеличи с 6,5% тази година от 4,2% при предходната прогноза.

*Текстът е допълнен с коментара на Джером Пауъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Фед очаква по-силна икономика, но остави лихвите без промяна Вувузела за 17.03.2021.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още