IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед остави лихвите на ниво около нулата

Централната банка на САЩ потвърди, че ще използва всички налични средства за справяне с кризата

21:04 | 29.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Федералния резерв на САЩ остави основния си лихвен процент непроменен на ниво близо до нулата и отново обеща да използва всичките си инструменти за подпомагане на американската икономика на фона на нестабилно възстановяване от пандемията от коронавирус, съобщава Bloomberg. 

„Пътят на икономиката ще зависи значително от курса на вируса“, заявиха представителите на Федералния комитет по отворените пазари в сряда след края на двудневното заседание относно политиката.

Икономическата активност и заетостта, след резките спадове, „се повишиха до известна степен през последните месеци, но остават доста под нивата си от началото на годината“, заяви Фед.

Комитетът по отворените пазари повтори това, което каза по-рано тази година, че пандемията „създава значителни рискове за икономическите перспективи в средносрочен план“ и че основният лихвен процент ще остане близо до нулата, докато централната банка не се увери, че икономиката на САЩ е издържала на последните събития и е на път да постигне своите цели за максимална заетост и стабилност на цените.

Гласуването за запазване на лихвения процент в диапазона от 0% до 0,25% е единодушно. Комитетът също така отново пое ангажимент да увеличи покупките на държавни ценни книжа и обезпечени с ипотека ценни книжа „поне с текущите темпове“ през следващите месеци.

Председателят на Фед Джером Пауъл ще проведе виртуална пресконференция в 21:30 ч. българско време.

Пауъл и неговите колеги от Комитета по отворените пазари поддържат основната лихва около нулата от началото на пандемията през март, като внедриха няколко програми за спешни кредити, насочени към насърчаване на ликвидните условия за търговия на финансовите пазари.

Това агресивно действие помогна да се успокоят инвеститорите. Но напредъкът към възстановяването се усложнява през последните седмици от новата вълна на инфекции от COVID-19 в южните и западните щати, включително Тексас, Флорида, Калифорния и Аризона.

Основните икономически показатели сигнализират за застой в тази посока, тъй като потребителите продължават да се въздържат от дейности като хранене навън и полети.

Инвеститорите останаха сравнително оптимистични въпреки подновените признаци на слабост в икономиката, благодарение до голяма степен на нарастващите надежди, че биотехнологичните и фармацевтични компании скоро ще успеят да разработят ваксина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още