IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед отново влива ликвидност на пазара

Централната банка на САЩ предприема още действия напомнящи на програмата за количествени облекчения

20:14 | 12.03.20 г. 2
Автор - снимка
Автор
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Федералният резерв предприе агресивни стъпки за ограничаване на въздействието на коронавируса в четвъртък, като вля допълнителна ликвидност и разшири покупките си на държавни ценни книжа.  Този ход припомни програмата за  количествени облекчения, прилагана по време на последната финансовата криза, информира CNBC.

 „Тези промени се правят, за да се справим с изключително необичайните сривове на пазарите на ценни книжа, свързани с епидемията от коронавирус“, заявиха от клона на Фед в Ню Йорк на фона на прекъсването в търговията на  Wall Street, след като индексите се насочиха към най-лошата си сесия от 1987 г. насам.

Фед разшири мащаба на закупуваните от него държавни ценни книжа. Съгласно новия режим институцията също ще започне покупки на „широка гама от активи“ включително облигации с предварително определен купон, нещо, за което участниците на пазара настояват от края на 2019 г.

Покупките започват в четвъртък и ще продължат до 13 април.

Клонът на Фед в Ню Йорк ще предложи 500 милиарда долара под формата на тримесечни и едномесечни репо операции.

Изключителните ходове за направени на фона на екстремните пазарни сътресения заради несигурността около пандемията от коронавирус. Доходността на държавните облигации по-рано тази седмица регистрира нови рекордно ниски нива на фона на съобщенията за проблеми с ликвидността на пазара и страховете от глобална рецесия.

Заедно с обявяването на новите мерки Фед обеща, че „условията на операциите ще бъдат коригирани според нуждите за насърчаване на безпроблемното функциониране на пазара на ценни книжа и ефективното прилагане на политиката“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
ivan.kostov.39
преди 4 години
:)))))))))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 1
крас
преди 4 години
Абе , защо си играйте с някакви 500 милиарда долара.ПУСНЕТЕ В ОБРЪЩЕНИЕ 500 ТРИЛИОНА.Мислете ли, че с тях ще промените нещо ???С ЕВРОПЕЙСКАТА ЦЕНТРАЛНА БАНКА СЕ ПРЕВЪРНАХТЕ В ДЯДО МРАЗОВЦИ - печатате , раздавате , печатате , и пак раздавате.Абе ще ви блокират компютрите от тези големи цифри. Защо не поизчистите ТРИ - ЧЕТИРИ НУЛИ след тези цифри?!Така ще се работи по лесно и по опростеничко. А цените на стоките ?? ТЕ ЩЕ ОСТАНАТ СЪЩИТЕ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още