IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед ще бори следващата рецесия с ограничаване на доходността по ДЦК

Стратегията на институцията за следващата рецесия ще разчита до голяма степен на два инструмента, които вече е прилагала

10:42 | 29.01.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Джером Пауъл, управител на Фед. Снимка: Bloomberg /&nbsp;Photographer: Andrew Harrer</em></p>

Джером Пауъл, управител на Фед. Снимка: Bloomberg / Photographer: Andrew Harrer

Като част от своето планиране за извънредни ситуации за следващата рецесия служителите на Федералния резерв разглеждат стимулираща схема, която САЩ последно използваха по време и след Втората световна война, информира The Wall Street Journal.

От 1942 г. до 1951 г. Фед ограничава доходността по ценни книжа - първо по краткосрочните, а по-късно и дългосрочни облигации - за да подпомогне финансирането на военни операции и икономическото възстановяване.

Съвсем наскоро от Централната банка на Япония приложиха инструмент, известен като контрол на кривата на доходността, като задържаха лихвите по 10-годишните държавни облигации на 0%, ангажирайки се да купуват тези ценни книжа на каквато и да е цена. Доходността и цените на облигациите са в обратнопропорционална зависимост.

Спорен е въпросът как централната банка трябва да управлява колебливата икономика, когато краткосрочните лихви вече са ниски.

През последните три забавяния на икономиката от Фед намалиха референтния си лихвен процент с около 5 процентни пункта. Днес лихвите са в диапазона между 1,5% и 1,75%, което оставя по-малко място за противодействие на забавянето. Служителите на централните банки вероятно ще оставят този курс непроменен след заседанията си във вторник и сряда.

Стратегията на Фед за следващата рецесия ще разчита до голяма степен на два инструмента, които институцията прилага по време и след рецесията в периода между 2007 и 2009 г. - покупки на облигации, понякога наричани количествени облекчения, и поддържането на лихвите на много ниски нива по-дълго отколкото инвеститорите очакват.

Те също така обмислят нови подходи

„Законът за намаляващата възвращаемост е много мощна сила в икономиката и затова трябва да се притесняваме, че може да се прилага и за количественото облекчаване“, заяви заместник-управителя на Фед Ричард Кларида по-рано този месец.

На срещата си през октомври официалните лица заявиха, че смятат ограничаването на доходността по краткосрочните и средносрочните ценни книжа за ефективен начин за разширяване на останалите им инструменти.

„Контролът на кривата на доходността в краткосрочен план е нещо, което си струва да се разгледа“, казва управителят на Фед Джером Пауъл.

Служителите на Фед не са впечатлени от отрицателните проценти, които се използват в Европа и Япония. Те се притесняват, че тази политика може да нанесе повече вреда, отколкото полза в САЩ поради ключови различия в пазарната структура.

В програмата си за количествени облекчения от Фед поеха ангажимент да закупуват дългосрочни ценни книжа в размер на определена сума. За разлика от това при програмата за ограниченията на доходността Фед ще поеме ангажимент за закупуване на облигации в неограничен размер, но при определен падеж, за да се придържа доходността към целта.

Последна актуализация: 12:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 0
toto 2
преди 4 години
Ако останалия свят се отдръпне от долара напълно ,ко прави ФЕД
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
Hermes73
преди 4 години
Цирка на ФЕДа ще продължи до пълното затваряне и изолиране на света по държави и континенти от Уханската чума.Скъсването на веригите от доставки ще породи разпад на системата в света който познаваме.......................................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
mick
преди 4 години
И щеше да има адекватна на хвърляните пари инфлация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
mick
преди 4 години
Не са хеликоптерни и това е големия проблем - раздават ги само на големите да станат още по-големи. Ако ги хвърляха и достигаха до всички нямаше да го има тоя балон в момента, нямаше да ги има и тия супер големи корпорации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 0
pinoccio
преди 4 години
Така парите от хеликоптерни стават извиращи от канализацията. Ами ако ЕЦБ приложи този похват, какво ще разграничи задлъжнелите от незадлъжнелите страни, какво ще дисциплинира дефицита? Това са си направо луканови куфарчета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 1
Ruddy
преди 4 години
Скритата ръка на пазара,ще отнесе и фед и мед,ако продължават да са правят на богове тези гадове!!Как може да продължаваш да стимулираш,някой разсипник на почти умрял бизнес или тези които се научиха да потребяват безразборно и без да могат да си го позволят(по голямата част от тях),а на този който действа разумно и спестява да им нанасят постоянни вреди?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
Money
преди 4 години
Това е като КУ, но по-агресивно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още