IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед ще предостави до 4 трлн. долара ликвидност в подкрепа на икономиката на САЩ*

Конгресът обсъжда еднократна помощ от 3000 долар за домакинствата, посочи министърът на финансите Стивън Манучин

15:59 | 22.03.20 г. 46
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Законопроектът за икономическа помощ в борбата с коронавируса, който се финализира в Конгреса, ще включва еднократно плащане в размер на 3000 долара за домакинствата и ще позволи на Федералния резерв да влее до 4 трлн. долара ликвидност в подкрепа на икономиката на страната, заяви в неделя министърът на финансите на САЩ Стивън Манучин в интервю за Fox News. 

Той заяви, че допълнителните мерки за предоставяне на ликвидност от страна на централната банка на САЩ имат за цел да помогнат на редица представители на американския бизнес да оцелеят през следващите 90 до 120 дни.

Представителите на администрацията на Тръмп се надяват законодателството да бъде финализирано днес и да премине през гласуване в понеделник, посочи Манучин, добавяйки, че е възможно да бъдат предприети допълнителни мерки, ако кризата не бъде овладяна през следващите 10-12 седмици.

Финансовият министър подчерта, че американската икономика очевидно ще поеме сериозен удар заради здравната криза, но трябва да се възстанови, след като вирусът бъде овладян.

„Сега трябва да вкараме парите в икономиката. Ако направим това, смятам, че можем да стабилизираме икономиката“, заяви Манучин.

Републиканците и демократите в Сената на САЩ се върнаха на масата за преговори в неделя, за да одобрят законопроект, който би освободил огромно количество финансови средства за ограничаване на икономическите поражения, причинени от пандемията от коронавирус.

Законопроектът е поредното (трето) усилие на Конгреса да ограничи икономическия удар, насочено към включване на финансова помощ за средностатистическия американец, малкия бизнес и критично засегнатите индустрии, включително авиокомпаниите.

До момента вирусът е убил най-малко 325 души в САЩ, като общият  брой на заразените надхвърля 25 хил. души.

В четвъртък (19 март) Фед въведе линии за валутен суап с централните банки в девет допълнителни страни в четвъртък с надеждата това да помогне в борбата с икономическите ефекти от коронавирусната пандемия.

Ръководството на институцията заяви, че суаповете, при които Фед ще приема други валути в замяна на долари, ще позволят поне през следващите шест месеца централните банки на Австралия, Бразилия, Южна Корея, Мексико, Сингапур, Швеция, Дания, Норвегия и Нова Зеландия да се възползват от общо 450 милиарда долара в подкрепа на икономиките си.

Два дена преди това централната банка на САЩ заяви, че ще влее ликвидност в размер на 500 млрд. долара под формата на репо операции. Това беше добавка към обявените през миналата седмица 1,5 трлн. долара. Репо операциите са една от мерките за ликвидност на Фед, насочени към поддържане на потока от капитали през икономиката. Наред с агресивните мерки за ликвидност, през последните няколко седмици Фед също намали основните си лихвени проценти със 150 базисни пункта.

Информацията е актуализирана към 17:37 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

46
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis23
преди 4 години
https://***.tradingview.com/chart/?symbol=COVID19%3ACONFIRMEDедна къса корона от тука .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 5 rate down comment 2
Mike Florida
преди 4 години
Добре, пак не разбрах, кога я виждаш гражданската и кога ще дойде фалита, поради факта, че както казваш, няма да могат да обслужват дълга? Кога ги виждаш нещата да почнат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 4 rate down comment 2
studioaa
преди 4 години
Системата в САЩ беше точно такава докато ***@ Бил Клънтън не я о***ка - старата система преди Клинтън може да се върне без проблем стига да има политическа воля за това... Моята идея е приложима за всяка държава включително САЩ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 5 rate down comment 2
Mike Florida
преди 4 години
Лелееееееееееееееееееееелеееееееееееее................Ало, колегааааааааааааа,......Нали говорим за САЩ, ти къде отиде??????????????Коментирах визията ти за САЩ. Нямам намерение да коментирам визията ти за БГ! Сега изведнъж ми говориш за БГ! Аз БГ с теб не бих коментирал! Просто си цъкаме, защото се хванах на разговора. Друг разговор, не бих почвал с теб, по друга тема, за БГ и тн...Относно САЩ, ти казах!Чакам да видя, ФАЛИТА, РАЗДЕЛЯНЕТО И ГРАЖДАНСКИТЕ ВОЙНИ, по начина, по който си го описал!Само искам да те попитам, за тези процеси горните, имаш ли някакъв времеви хоризонт? Предполагам, че трябва да е в идната година, защото блокажа започва. Демек, ако ще става както казваш, трябва да го почват, но все пак искам и ти да ми потвърдиш, че реално ще почват нещата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 3 rate down comment 6
studioaa
преди 4 години
Тези твои догадки са 100% неверни и базирани на трудовете на кейнс разбира се... Идеята ми да се стабилизира системата е много проста - банките ще може да получат пари само при едно условие - да продадат всеки актив от фалирал длъжник до 3 месеца от изземването му на каквато и да е било цена включително на огромна загуба. Банките ни още държат имотите на длъжници от миналата криза и не ги продават за да не паднат цените и такова решение ще е като отрова за тях... И като дойде големия зор ще клекнат и ще продават на безценица за да се спасят, а ако не искат да фалират... Нищо не пречи всичките заплати да се изплащат от ББР, която да получи парите от БНБ за целта и никой няма да остане без заплата или без пари... Разбира като се гътнат банките трябва да се гарантират само депозитите до 196 хил. общо на човек от всички банки - останалото ще се отпише завинаги... А фирмите ще получат пари на базата на платените данъци в предишни години т.е ще получат данъчен кредит и каквото остане след ликвидацията на имотите... След като бъдат създадени нови банки ще бъде забранено на банките, по които си получаваш заплатата да отпускат жилищни кредити или бизнес кредити на когото и да било при каквито и да било условия... В такива банки ще има 100% гаранция на вложените пари, но лихвата ще ограничена отгоре от тази на 3 годишните ДЦК. А всеки които вложи пари в банки, които отпускат ипотеки вече ще може да губи 100% от вложения капитал... Така никой няма да се съгласи на лихва под 7-8-10% и тогава балоните ще спрат след като и ипотеката поскъпне драстично...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 3 rate down comment 3
Mike Florida
преди 4 години
Изместваш разговора!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Това, че тези с активите, ще ограбят бедните при инфлация и ще станат, по-богати, аз не помня да съм го отричал! Не коментираме дали живота и социалната система, ще станат по-справедливи!Казвам ти, че ако приемем твоя вариант да фалират бамките, не само, че 95% остават на улицата без работа веднага, но 99% няма да имат пари дори и за хляба за деня! Системата не може да се реорганизира толкова бързо, колкото хората могат да изкарат без пари за храна или лекарства!Отделно, ние не говорим каква би трябвало да е справедливостта в едно общество!!!! А ТОВА КОЕТО ЩЕ БЪДЕ ДОПУСНАТО И ТОВА, КОЕТО РЕАЛНО ЩЕ СТАНЕ!Пак казвам, чакам да видим дали ще познаеш, че ще ги оставят да фалират, или да ги разделят както казваш и също така, чакам да видя и гражданските войни!Проследих ти доводите и ще ми е интересно да видя как тази визия ще се сбъдне на практика! Навярно има и други хора, които към момента биха припознали прогнозата ти и да я очакват да се реализира.Аз просто не мога! Но затова казвам! В живота има визионери, които няма как да бъдат разбрани от масата! Може би в случая, аз съм масата! Остава да разберем, дали ти обаче си визионера, с главно "В"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 10 rate down comment 2
studioaa
преди 4 години
Тотално си се объркал - инфлацията ще позволи на богатите да ограбят всички, инфлацията не е унищожение на богатство, а трансфер на богатството на всички в ръцете на най-богатите 1%. Инфлацията не съществува никъде в природата - тя е 100% изкуствен феномен създаден от човека... Отново вижданията ти са 100% опорки на кейнс. Дори и банките да не издържат - какво от това? Ще се създадат нови такива след срива... Богатите и олигархията се храни от инфлацията, а хиперинфлация = неофеодализъм и връщане към средните векове, в които шепа хора притежават всичко... Бедният човек както и средната класа както и всеки извън 1% от най-богатите вирее добре само при дефлация - следователно е нужна огромна доза дефлация за да се сринат цените на всичко спрямо цената на труда - толкова просто е. Не трябва да има никакво убежище срещу поевтиняването за да сработи унищожението на богатство...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 6 rate down comment 5
Mike Florida
преди 4 години
Аз казвам какво спорд мен е по-мекия вариант на унищожението на богатството! През инфлация! Тя няма да предотврати фалитите, няма да предотврати бедността! Но ще смекчи удара до по-поносими нива!На времето 29г. без да имам точна информация, съм убеден, че поне 50% от общите финансови активи, са били кеш извън бамките. Това ще рече, че ако в даден момент, всяка една бамка фалира, то икономиката буквално за дни, ще се реорганизира. Днес наличния кеш извън електронни цифри в населението е 3-5%. Това ще рече, че масов крах на финансовата система, спира цялата икономика на 99%. Никой няма да може да си купи дори един хляб. Буквално дори и най-богатите трябва да измират на улицата. Като те ще вземат 5-6 дена аванс, като разменят бижута и ценности като бартер за храна. Но 95% от населението реално ще погива, докато армията раздава продоволствия.Така както ти си го представяш, е невъзможно да се реорганизира едно общество и финансово-икономическа система за дни, дори за месеци! Просто всичко трябва да замръзне.1. По никакъв начин, не подкрепям виждането ти че бамки, могат да оцелеят при 70% лоши активи. Те ще затворят още в първите дни, защото ще има #RUN.2. На второ място, не виждам горната точка, как може да се изпълни при условия, че предвиждаш и гражданска война в щатовете. Значи бамките и активите са на федерално ниво! Дори лоша/ добра, което пак казвам, не смятам, че е възможно, при каквито и да са обстоятелства, не кореспондира, с тезата ти за гражданските войни!Единственото , с което съм съгласен е факта, че горчивата чаша трябва да се изпие, но това е невъзможно да стане, по начина, по който го описваш, на базата на финансовата ситема, която имаме днес.Можеше и да е възможно, ако имахме резерви от страна на бамките от поне 50% кеш, а не сегашните 10 или някъде 2-3%.Пак казвам, абсолютно е недопустимо, живота да замръзне, както предлагаш!Все пак всичко е възможно! Нека да видим, дали ще процедират както си го описал, както и кога ще почне гражданската война!Аз наистина не си го представям, но пак казвам, ако ти си наистина голям визионер, може да не мога да прогледна това, което ти виждаш! Толкова е радикална визията ти, че или си наистина тоталния визионер или коментираме пълни глупости! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 4 rate down comment 1
shinawatra
преди 4 години
Ако започнат да печатат по 10 трилиона на седмица, това вече ще е хиперинфлация със сигурност, нещо като в Зимбабве казано в сегашно просто време. Това не означава нищо друго освен, че който държи активи в ограничени валути ще стане богат и ще може да изкупува всичко на безценица. Злато и биткойн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 6 rate down comment 0
shinawatra
преди 4 години
Докато има доверие към долара и еврото няма да има проблем, проблемът е докога ще продължи доверието към долара и еврото, въпрос за много пари? БРИКС имат ли топки да го успорят и въобще някоя държава от т.нар "трети" свят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още