IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед сигнализира за край на ръста на лихвите

От централната банка запазиха лихвите без промяна и обещаха да бъдат търпеливи

21:33 | 30.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Федералният резерв реши да запази лихвите без промяна по време на двудневната си среща и обеща, че бъдещата промяна на паричната политика ще бъде извършвана търпеливо и с оглед на това как се развиват икономическите условия, съобщава CNBC.

Банкерите от централната банка са гласували единодушно за задържане на лихвите в диапазона между 2,25% и 2,5%.

В изявление след двудневното си заседание Федералният резерв заяви, че икономическият растеж остава „стабилен“ и че очаква това да продължи.

В сегашното изявление на Фед липсваше една фраза, която присъстваше постоянно през последните няколко години, а именно „по-нататъшното постепенно увеличение“ на лихвите. Сега този израз беше заменен с „предприемането на по-предпазлив подход“. Това означава, че Фед е готов или да увеличи, или да намали лихвите в зависимост от икономическите условия, коментират международни медии.

Засилвайки предпазливия си тон, Фед също обяви, че е готов да забави или дори да спре намаляването на облигационния си портфейл. Това също бележи забележителна промяна. През декември Фед каза, че поема ангажимент за намаляване на портфейла си с постоянни темпове.

От информацията на сайта на Федералния резерв става ясно, че ще бъде обмислено евентуално намаляване на облигационния портфейл на централната банка, ако условията го изискват. 

„В светлината на глобалните икономически и финансови перспективи и слабия инфлационен натиск Фед ще бъде търпелив при определянето на лихвите в бъдеще“, се казва още в изявлението.

Този ход идва след бурната реакция на пазарите, започнала в началото на октомври. Тогава управителят на Фед Джером Пауъл каза, че централната банка е далеч от неутрален темп на повишаване на лихвите. Това разклати Wall Street и изпрати пазарите в спирала, която бързо ги изведе до меча територия.

Реакцията на инвеститорите беше негативна, когато през декември Фед сигнализира, че ще има две увеличения на лихвите през 2019 г. Пазарите се успокоиха едва когато представители на Фед, включително Паулъл, заявиха, че централната банка ще бъде търпелива и гъвкава в подхода си към повишаване на лихвените проценти.

Икономическите фундаменти на американската икономика остават силни, посочиха от Федералния резерв в така наречената Бежова книга, която беше публикувана по-рано този месец. Безработицата възлиза на едва 3,9% през декември, а заплатите са нараснали с 3,2% през 2018 г. Увеличението на потребителските цени остава слабо. След изключване на променливите хранителни и енергийни компоненти базисната инфлация, предпочитаната от Фед мярка, се повиши с едва 1,9% през ноември спрямо предходната година. Базисната инфлация изключва волатилните цени на храни и горива, както и контролираните цени, като тези на електричеството.

Централните банкери и пазарните анализатори очакват растежът да се забави през 2019 г., но да остане силен и да продължи да генерира работни места и да поддържа безработицата ниска.

Фед понижи прогнозите си за икономическия растеж и инфлацията в САЩ през 2018 и 2019 г. по време на заседанието си през декември. Актуалните очаквания са за икономически растеж от 3% през тази и от 2,3% през 2019 г. при съответно заложени 3,1 и 2,5% по време на срещата през септември. Федералният резерв прогнозира, че инфлацията през 2018 и 2019 г. ще бъде 1,9%. За сравнение предишните разчети сочеха съответно за тази и следващата година 2,1 и 2%.

Централната банка повиши четири пъти лихвените проценти миналата година на фона на стабилен икономически растеж и безработица, която стигна най-ниските си нива от половин век.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още