Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Фед: Трябва промяна в социалната политика за стимулиране на пазара на труда

В САЩ има около 14 млн. хора в трудоспособна възраст, които, ако започнат работа, ще дадат силен положителен стимул на американската икономика, смята Томас Баркин

Фед: Трябва промяна в социалната политика за стимулиране на пазара на труда

Снимка: Ройтерс

Може да се наложи САЩ да преработят част от своите данъчни и социални политики, ако искат да привличат повече работници, заяви управителят на звеното на Федералния резерв в Ричмънд Томас Баркин, цитиран от Ройтерс. 

Още по темата

Липсата на здравни бонуси за по-нископлатените работни места, ограничаването на данъчните облекчения и други политики могат да направят така, че някои потенциални работници да се чувстват по-добре извън пазара на труда, отколкото да приемат работа.

„Структурата на стимулирането изисква преразглеждане“, споделя Баркин, като се позовава на редица програми, които са предназначени да помогнат на бедните, но също така могат да стимулират търсенето на работа.

 „Ако не работите и получавате здравна помощ, не изглежда много привлекателно да се заемете с работа с ниско заплащане, която не предлага здравно осигуряване“, коментира Баркин. Кредитът за данък върху дохода може да помогне на работещите бедни хора чрез програмата си за възстановяване при определени нива на доходите, но също така може да обезкуражи намирането на работа, тъй като доходите се увеличават.

Това и други данъчни политики „могат да накарат някой да заключи, че икономически работата не си заслужава“, предупреди Баркин.

По неговите думи има приблизително 14 милиона души, които не са на пазара на труда,  не учат в училище или се грижат за семейството - фактор, която може да стимулира икономическия растеж, ако въпросните хора решат да си намерят работа.

Освен политиките за обезщетения и дългогодишните предложения, като например по-добро професионално обучение, Баркин заяви, че работодателите могат да увеличат своите усилия, за да направят работата по-привлекателна.

Баркин не препоръча конкретни промени в политиката и също така не коментира икономиката или паричната политика в подготвените си бележки.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Янис Стурнарас: Европа трябва да действа заедно, за да не изпадне пак в дългова криза