Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Фед временно отслаби капиталовите си изисквания за банките

Така централната банка цели да улесни кредитирането в периода на пандемията

Фед временно отслаби капиталовите си изисквания за банките

Снимка: gattyimages

Федералният резерв в сряда облекчи правилата около начина, по който банките отчитат „свръхбезопасните“ си активи. Този ход цели да  бъде засилен притока на кредити към финансово затруднените заради коронавируса домакинства и компании, информира Wall Street Journal.

Фед заяви, че ще изключи за период от една година държавните облигации и депозитите, държани в централната банка,  от изчисляването на коефициента на ливъридж на банките. Коефициентът измерва колко капитал трябва да държат банките като процент от сумата на активите им.

Големите американски банки трябва да поддържат капитал равен на поне 3% от всичките си активи, включително заеми, инвестиции и недвижими имоти. Чрез задължението за банките да поддържат това минимално съотношение, регулаторите ефективно ги ограничават да дават твърде много заеми, без да увеличават нивата на капитала си.

Още по темата

Ръководството на Фед обясни, че промяната  има за цел да предостави на банките повече гъвкавост да развиват своите активи, а не да свиват капитала си чрез увеличаване на изплащанията на акционерите.

„Банките спестяваха за черни дни и това са черни дни", казва Майк Майо, анализатор от Wells Fargo.

„Отпускането на тези конкретни правила вероятно няма да доведе до натрупване на риск във финансовата система“, заяви анализаторът на Barclays PLC Джейсън Голдбърг, „тъй като и паричните средства, и облигациите са много безопасни“. Той добави, че още преди последните пазарни сътресения е имало дискусия относно изключването на тези активи от коефициента на ливъридж.

Фед също така заяви, че неговият ход ще помогне да се предотвратят по-нататъшни краткосрочни сътресения на пазара на американските държавни облигации. Затегнатите капиталови изисквания за банките са ги затруднили да действат като посредници на пазара през последните седмици, допринасяйки за необичайните промени в цените, смятат от институцията.

Като отслабва тези правила, Фед признава, че въпреки историческата си намеса на финансовите пазари, банките все още са най-добре подготвени да поддържат потока на кредити през икономиката, смятат анализаторите.

„Към този момент Фед се нуждае от това банките да разполагат с по-голяма свобода на разходите“, казва Брайън Клайнханцл, анализатор от Keefe, Bruyette & Woods Inc.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Фед Кливланд: Едва ли ще станем свидетели на бързо V-образно възстановяване