IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед временно отслаби капиталовите си изисквания за банките

Така централната банка цели да улесни кредитирането в периода на пандемията

11:41 | 02.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: gattyimages</p>

Снимка: gattyimages

Федералният резерв в сряда облекчи правилата около начина, по който банките отчитат „свръхбезопасните“ си активи. Този ход цели да  бъде засилен притока на кредити към финансово затруднените заради коронавируса домакинства и компании, информира Wall Street Journal.

Фед заяви, че ще изключи за период от една година държавните облигации и депозитите, държани в централната банка,  от изчисляването на коефициента на ливъридж на банките. Коефициентът измерва колко капитал трябва да държат банките като процент от сумата на активите им.

Големите американски банки трябва да поддържат капитал равен на поне 3% от всичките си активи, включително заеми, инвестиции и недвижими имоти. Чрез задължението за банките да поддържат това минимално съотношение, регулаторите ефективно ги ограничават да дават твърде много заеми, без да увеличават нивата на капитала си.

Ръководството на Фед обясни, че промяната  има за цел да предостави на банките повече гъвкавост да развиват своите активи, а не да свиват капитала си чрез увеличаване на изплащанията на акционерите.

„Банките спестяваха за черни дни и това са черни дни", казва Майк Майо, анализатор от Wells Fargo.

„Отпускането на тези конкретни правила вероятно няма да доведе до натрупване на риск във финансовата система“, заяви анализаторът на Barclays PLC Джейсън Голдбърг, „тъй като и паричните средства, и облигациите са много безопасни“. Той добави, че още преди последните пазарни сътресения е имало дискусия относно изключването на тези активи от коефициента на ливъридж.

Фед също така заяви, че неговият ход ще помогне да се предотвратят по-нататъшни краткосрочни сътресения на пазара на американските държавни облигации. Затегнатите капиталови изисквания за банките са ги затруднили да действат като посредници на пазара през последните седмици, допринасяйки за необичайните промени в цените, смятат от институцията.

Като отслабва тези правила, Фед признава, че въпреки историческата си намеса на финансовите пазари, банките все още са най-добре подготвени да поддържат потока на кредити през икономиката, смятат анализаторите.

„Към този момент Фед се нуждае от това банките да разполагат с по-голяма свобода на разходите“, казва Брайън Клайнханцл, анализатор от Keefe, Bruyette & Woods Inc.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още