IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед все повече се отдалечава от идеята за V-образно възстановяване

Като се има предвид, че ефективно лечение едва ли ще има в идните една-две години, то страната е изправена пред „бавно, дълго възстановяване“, смята Нийл Кашкари

17:57 | 09.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Въпреки че много части на най-голямата икономика в света се готвят да се върнат към нормалния си темп на работа след седмици на ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса, американците не трябва да очакват бързо завръщане към растежа. За това предупредиха представители на Федералния резерв.

„Преди няколко месеца бях оптимистично настроен. Надявах се, че може би ще имаме V-образно възстановяване – ще затворим всичко, ще ограничим вируса и ще имаме бързо възстановяване“, заяви управителят на Фед за Минеаполис Нийл Кашкари в интервю за PBS Newshour, цитирано от Ройтерс.

Коронавирусът продължава да се разпространява в САЩ, като до момента близо 1,3 млн. души в страната са с потвърдени положителни проби. Загиналите са над 77 000 души.

Като се има предвид, че ваксина или ефективно лечение едва ли ще има в идните една-две години, то страната е изправена пред „бавно, дълго възстановяване“ от „опустошителните“ загуби на работни места, заяви Кашкари.

През април американската икономика се е разделила с рекордните 20,5 млн. работни места заради блокадата, наложена с цел ограничаване на разпространението на заразата, показаха данни на министерството на труда от петък.

В интервю от същия ден за Fox News американският президент Доналд Тръмп заяви, че работните места ще се върнат. „Те ще се върнат много скоро и догодина ще имаме феноменална година“, заяви той.

Това обаче не е преобладаващото мнение сред ръководството на Фед, което понижи основната лихва до нула, изкупи облигации за трилиони долари и удължи кредитните линии на местни власти и компании в опита си да предотврати влошаването на икономиката още.

Управителят на Фед за Сан Франциско Мери Дейли, която час по-късно даде интервю за CNN, заяви, че безпрецедентните действия на централната банка съвместно с близо 3-те трилиона долара, обещани от Конгреса, би трябвало да помогнат на икономиката.

Надявам се, че „ще можем да се завърнем сигурно, вслушваме се в здравните власти, не бързаме, а действаме постепенно… ако правим всичко това и се върнем по безопасен начин, то тогава очаквам да имаме положителен растеж през 2021 г.“, заяви Дейли.

На въпроса дали ще са необходими 10-12 години за възстановяването на трудовия пазар, както след финансовата криза от 2007-2009 г. Дейли заяви, че работи „ден и нощ“, за да може това да не се случва.

Въпреки това икономиката не може да се възстанови прекалено бързо, не и докато вирусът все още не е овладян, посочи тя. „Няма да бъде бързо по мое мнение. Няма да е V-образно, ще е постепенно“, заяви Дейли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още