IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед въведе девет нови суап линии

Това е поредният ход на институцията с цел ограничаване на негативните ефекти от коронавируса за световната икономика

21:26 | 19.03.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: gattyimages</em></p>

Снимка: gattyimages

Федералният резерв на САЩ въведе линии за валутен суап с централните банки в девет допълнителни страни в четвъртък с надеждата това да помогне в борбата с икономическите ефекти от коронавирусната пандемия, информира Ройтерс.

Ръководството на институцията заяви, че суаповете, при които Фед ще приема други валути в замяна на долари, ще позволят поне през следващите шест месеца централните банки на Австралия, Бразилия, Южна Корея, Мексико, Сингапур, Швеция, Дания, Норвегия и Нова Зеландия да се възползват от общо 450 милиарда долара в подкрепа на икономиките си.

Тези държави получиха суап линии и по време на кризата от 2007 до 2009 г., а Фед има постоянни споразумения за суап с Централната банка на Канада, Централната банка на Великобритания и Северна Ирландия, Централната банка на Япония, Европейската централна банка и Швейцарската национална банка.

„Новите линии за валутен суап както тези, които вече са установени между Федералния резерв и други централни банки, са предназначени да помогнат за намаляване на напрежението на световните пазари за финансиране в щатски долари, като по този начин улеснят предлагането на кредити за домакинствата и бизнеса, както на вътрешния пазар, така и в чужбина “, пише в изявление на Фед от четвъртък сутринта.

Това е поредният ход в серия от спешни стъпки, които Фед предприе с цел ограничаване на  икономическите вреди за световната икономика от здравната криза. Американският долар функционира като световна резервна валута и е участвал в близо 90% от всички валутни сделки през миналата година, заявиха от Банката за международни разплащания (БМР).

Икономистите прогнозират драматичен удар върху световната икономическа продукция през следващите седмици и дори месеци. Множество централни банки и правителства предприеха строги мерки, за да ограничат крайния негативен ефект върху бизнеса и домакинствата.

Много чуждестранни компании и институции също заемат долари. Това кара икономистите да изразяват притеснение, че внезапното спиране на потока на средства към чуждестранните икономики може да възпрепятства бизнеса при изплащането на задълженията му и получаването на ново финансиране.

Заемите в щатски долари за небанкови кредитополучатели извън САЩ са нараснли с 4% на годишна база в края на юни 2019 г., достигайки 11,9 трилиона долара, показват данните на БМР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
meto76
преди 4 години
Путин нали щеше да го на долара и да прави разплащания в рубли, турски лири, китайски юани, ама балсами няма. Всички искат зеленото злато - Доларът!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още