IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед: Възстановяването остава умерено, но има някои забавяния

Четири области в страната описват малък или никакъв растеж, а пет отбелязват, че икономическата активност остава под предпандемичните си нива

22:54 | 02.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американското икономическо възстановяване остава умерено в голяма част от страната, но показва признаци на забавяне в някои области, където броят на коронавирусните случаи е особено висок. Това показва редовно проучване на Федералния резерв, публикувано в сряда.

На повечето места в страната икономическият ръст се определя като „скромен или умерен“, посочва Фед в своята т. нар. Бежова книга, цитирана от Bloomberg.

Четири области в страната описват малък или никакъв растеж, а пет отбелязват, че икономическата активност остава под предпандемичните си нива поне в някои сектори, показва докладът, който се базира на данни до 20 ноември от 12-те регионални банки под шапката на Фед.

Повечето региони наблюдават забавяне в темпа на ръст на заетостта. Досега американската икономика е успяла да възстанови около половината от загубените в началото на пандемията през пролетта работни места. Близо 11 млн. души в страната са без работа.

Особено тежък удар от пандемията е трябвало да понесат щатите в Средния запад, като три от четири области в региона са наблюдавали забавяне през миналия месец заради ръста на болните от коронавирус. Несигурността за бъдещето също е разпространена, като на някои места именно тя се посочва като причина за забавяне на новите назначения и друг вид бизнес активност.

От Фед посочват също, че грижата за децата и онлайн обучението остават значително предизвикателство за много работещи родители, най-вече за жените. Процентът на участие в работната сила за жените на възраст от 25 до 54 г. – тези в най-работоспособната си възраст и в периода, когато е най-вероятно да отглеждат малки деца – остава потиснат на 74,6% спрямо 87,9% за мъжете в същата възрастова група.

На този фон много области в САЩ отчитат силна производствена активност, жилищно строителство и продажба на имоти.

В същото време банкрутът и просрочените дългове остават извор на тревоги най-вече за бизнесите в секторите на свободното време, търговията на дребно и др. Същото важи и за предстоящото в края на годината приключване на помощите за безработица и забраните за принудителни изгонвания от жилищата.

По-рано тази седмица гуверньорът на Фед Джером Пауъл призова Конгреса да приеме нов пакет стимули за икономиката на страната предвид настоящата криза, фокусирайки помощта си върху безработните, малкия бизнес и местните власти.

„Има много сектори, които могат да се възползват от помощ“, каза Пауъл. „Бих започнал с пазара на труда. Смятам, че трябва да си спомним, че въпреки бързия напредък при връщането на хората обратно на работа“ милиони остават безработни заради пандемията, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още