IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед запазва покупките на облигации, докато не види „значителен напредък“

Необходимо е да има развитие в унисон с поставените цели за заетостта и инфлацията, посочват в изявление ръководството след последната за годината си среща

21:45 | 16.12.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Федералният резерв обяви, че ще продължи да подкрепя икономиката чрез мащабни парични стимули, докато не види „значителен по-нататъшен напредък“ при заетостта и инфлацията.

В последната си за годината среща ръководството на централната банка на САЩ начело с гуверньора Джером Пауъл гласува за запазване на месечния обем покупки на облигации за най-малко 120 млрд. долара, става ясно от изявление, цитирано от Bloomberg. Решението е в унисон с очакванията на пазарните анализатори. От банката не са направили допълнителни промени в състава на покупките.

„Федералният резерв ще продължи да увеличава притежанията си на държавни ценни книжа с най-малко 80 млрд. долара на месец и на ипотечни облигации с най-малко 40 млрд. на месец, докато не бъде постигнат значителен по-нататъшен напредък към целите за максимална заетост и ценова стабилност“ на Комисията за отворения пазар, се казва в нейната позиция.

Срещата на ръководството на банката се случва на фона на продължаващите преговори на Капитолия за нов пакет стимули в подкрепа на икономиката, които засега все още са в задънена улица.

Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа нарасна след публикуването на решението, като към 21:30 часа е 0,944%. Водещите индекси приемат смесено новините. Dow Jones Industrial Average се разделя с близо 100 пункта.

Комисията за отворения пазар обяви в сряда, че „икономическата активност и заетостта продължават да се възстановяват, но остават много под техните нива в началото на годината“.

Банката остави единодушно основната лихва в диапазона от 0 до 0,25%, където е от март насам, а по-голяма част от ръководството ѝ очаква тя да остане близо до нулата поне до края на 2023 г.

Комисията прогнозира, че ще бъде „подходящо да се поддържа този целеви диапазон, докато условията на пазарът на труда достигнат ниво в съответствие с оценката на Комисията за максимална заетост и инфлацията нарасне до 2% и е напът умерено да надскочи 2% в продължение на известно време“.

Фед обаче все още остава далеч от целите си, като Пауъл многократно е призовавал Конгреса да приеме нов пакет от стимули за американската икономика, подкрепяйки мерките на централната банка. През ноември безработицата бе на ниво от 6,7%, а инфлацията остава под 2%.

Но дори и при това положение финансовите пазари продължават да се радват на интереса на инвеститорите, които разчитат на стабилен растеж догодина със започването на кампаниите по ваксиниране, евентуален нов пакет помощи от държавата и засилване на потребителското търсене. Широкият индекс S&P 500 достигна рекорден размер по-рано този месец.

По време на пресконференцията си в сряда Джером Пауъл даде сигнал, че не се притеснява от разликата между рекордно високите цени на акциите и доходността по облигациите, която е близо до поредно дъно.

„Широката картина на финансовата стабилност е донякъде смесена, бих казал“, посочи гуверньорът. „Цените на активите са малко високи по този измерител според мен, но като цяло имаме смесена картина. Няма много предупредителни сигнали“, каза той в отговор на въпрос.

*Материалът е допълнен с коментара на Джером Пауъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Пита се: баба Меца - сибирска ли е или е местно гризли!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Това старата школа го знае.Хлапетата се разхождат по света само виртуално :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
.....,къде.....?По гъзе.ца.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Фед запазва покупките на облигации, докато не види значителен напредък Значителен напредък = на ехото: Айлариии..и.пии.и..и...и....и...се чуе отговор:..кой ме щипи.и..и...баба Меца.а..а...а....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още