IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед започва намаляването на покупките на активи от ноември

Централната банка призна, че повишенията на цените са по-бързи и трайни от прогнозираното

21:51 | 03.11.21 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg

Федралният резерв на Съединените щати обяви, че скоро ще започне да намалява темпа на месечните си покупки на активи – първата стъпка от оттеглянето на огромната помощ, която предоставя на пазарите и икономиката, пише CNBC.

Намаляването на покупките на активи ще „започне по-късно този месец“, обявиха от Федералната комисия за отворен пазар след срещата си. Процесът ще доведе до намаления с 15 млрд. долара всеки месец от сегашните 120 млрд. долара на месец, с които Фед купува ценни книжа.

Комисията заяви, че този ход е предприет „в светлината на значителния напредък, който икономиката е постигнала, що се отнася до целите на комисията от миналия декември до днес“.

В изявлението, одобрено единодушно, се подчертава, че Федералният резерв не действа по предварително зададен курс, а ще прави корекции, ако е необходимо.

„Комисията преценява, че подобно намаляване на темпа на нетните покупки на активи вероятно ще бъде подходящо всеки месец, но е готова да коригира темпа на покупките, ако това е оправдано от промените в икономическите перспективи“, посочва комисията.

Решението отговаря на пазарните очаквания след поредица от сигнали от Фед, че ще започне да съкращава програмата, която ускори през март 2020 г. в отговор на пандемията от Covid-19.

Пазарите реагираха положително - книжата поеха нагоре, а доходността по държавните ценни книжа се повиши.

Освен намалението, Фед обяви и леки промени във възгледите си за инфлацията, признавайки, че повишенията на цените са били по-бързи и трайни, отколкото са прогнозирали централните банкери, но все пак не се отказва от ползването на спорната дума „преходно“.

„Инфлацията е ускорена, което до голяма степен отразява фактори, които се очаква да бъдат преходни“, допълва изявлението. „Дисбалансът в търсенето и предлагането, свързан с пандемията и отварянето на икономиката, допринесе за значителното увеличение на цените в някои сектори“.

Много пазарни участници очакваха Фед да се откаже от идеята за „преходните“ фактори с оглед на постоянното ускоряване на инфлацията.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че очаква инфлацията да продължи да се ускорява, докато проблемите с доставките се задържат, а към средата на 2022 г. ще започне процес по забавяне.

Изявлението гласи още, че се очаква икономиката да продължи да се подобрява, особено след като проблемите с доставките бъдат решени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
Bones
преди 2 години
Съгласен съм с мнението по-долу. Въпреки безбройните източници, от които човек може да почерпи информация, масата е изключително Т.Ъ.П.А., което я прави още по-уверна в "правилния" избор на инвестиция. За пример, през един не особено щастлив период за Германия, цените на имотите там са се сринали почти 10 (ДЕСЕТ!!!) пъти. Сега говорим за глобална хиперинфлация, при намаляващ ресурс за производство и изцяло базирана на кредит икономика. В световен мащаб...Как мислите, че ще свърши всичко това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
OPASEN
преди 2 години
Явно думата т_ъ.п се маскира със *** :-) Ами ако някой иска да напише т_ъ.п ъгъл или т_ъ.п нож?? :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
OPASEN
преди 2 години
Споко! Масата е *** :-) Ти говориш за единици, които винаги ги е имало... По написаното от теб разбирам, че ти не си част от масата, а това означава, че вероятно и твоите приятели са такива, т.е. Вие сте от тези начетени единици, какъвто съм и аз ;-) Масата е друго нещо ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 2 години
В момента ,10 години по-късно,масата се информира с двойно и тройно повече канали за информация ,от където се сетиш,то са социални мрежи ,всякакви платформи ,сега дори и 16 -20 годишните имат отворени сметки в различни платформи и търгуват с акции , на фондовите пазари ,времената от към достъп и скорост на информацията са много,много различни .Само вчера интервюто на Красимир Петров за кризата и имотния балон е минало през 2-3 телевизии ,и още 5 сайта ,това е за вчера ,без да броим канали като фейсбук и други социални онлайн платформи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
OPASEN
преди 2 години
Споко :-) Докато масата се усети всъщност какво става ще мине доста време - знаеш, че масата не е особено финансово грамотна!! Спомняш си началото на миналата криза (есента на 2007 година) и кога хората тук разбраха какво всъщност става ;-) Да, чак до началото на 2009 година хората даваха мило и драго да се сдобият с имот на баснословни цени!! Спомням си един пич, миеше ми колата в една автомивка - той си купи имот в средата на 2009 година, защото цените малко паднали и това било голямата промоция :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 2 години
"Знак, че трябва на пролет, най-късно другата есен, да продам всички инвестиционни имоти и да чакам след 4-5 години да напазарувам отново ;-)........Вече си закъснял с продажбите .След Нова Година ,забрави вече .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
OPASEN
преди 2 години
Започна се - това е началото на края!! :-) Става въпрос за края на икономическия цикъл на ръст, разбира се! След прибирането на напечатаните пари ще последва повишаване на основната лихва, а това ще вдигне лихвите изобщо - както по кредитите, така и по депозитите! Това, успоредно с инфлацията и растящия петрол, ще фалира много домакинства с ипотечни кредити, а знаем това до какво води... Знак, че трябва на пролет, най-късно другата есен, да продам всички инвестиционни имоти и да чакам след 4-5 години да напазарувам отново ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още