IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Февруари носи неочакван ръст на продажбите на дребно във Великобритания

Необичайно топлото време през февруари е допринесло за по-големи пазарувания в градинарските центрове и в магазините за спортна екипировка

14:34 | 21.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Търговията на дребно във Великобритания отчита през февруари изненадващ ръст – с 0,4% спрямо месец по-рано, след преразгледания ръст от 0,9% през януари. Очакванията на пазара бяха за спад от 0,4%.

Растеж е отбелязан във всички основни сектори с изключение на хранителните магазини, които отбелязват най-голям спад от декември 2016 г. (-1,2% при 0,9%). Продажбите на горива се увеличават с 2,2% (при -0,8% през януари), а търговията с нехранителни стоки скача с 0,9% (при 0,2% през януари).

От Националната статистическа служба отбелязват, че необичайно топлото време през февруари е допринесло за по-големи пазарувания в градинарските центрове и в магазините за спортна екипировка, докато продажбите в супермаркетите и в магазините за дрехи се свиват с оглед приключилите януарски сезонни разпродажби.

Днешните по-силни данни предполагат, че потребителските разходи на Острова продължават да бъдат относително незасегнати от общата несигурност около Brexit, която доведе до рязко забавяне на британската икономика в края на миналата година. Потребителските разходи са важен двигател на растежа на британската икономика, тъй като формират около 20% от разходите на домакинствата.

Въпреки положителните данни обаче британската лира остава под натиск от разпродажби спрямо еврото и долара именно заради неясния Brexit и преди края на редовното заседание на Английската централна банка (от 14:00 ч. наше време).

Паундът поевтиня рязко от сряда насам заради притесненията, че ЕС може да отхвърли молбата на британския премиер Тереза Мей за отлагане на излизането до 30-и юни, настоявайки, че подобно забавяне не може да продължи след 23-и май. Паундът поевтиня в четвъртък с 0,58% до 8-дневно дъно от 1,3115 долара. Еврото поскъпна с 0,45% до 0,8683 паунда заради по-рязкото поскъпване на единната валута след края на заседанието на Фед.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още