IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Филип Лоу: Икономиката на Австралия ще се свие с 10% до юни

Управителят на централната банка на страната заяви, че очаква известно икономическо възстановяване през тримесечието до септември, ако органиченията се вдигнат

11:14 | 21.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Филип Лоу, управител на Австралийската централна банка. Снимка: Bloomberg</p>

Филип Лоу, управител на Австралийската централна банка. Снимка: Bloomberg

Управителят на Централната банка в Австралия Филип Лоу заяви, че икономиката на страната вероятно ще претърпи най-голямото си свиване от 30-те години на миналия век, като същевременно запаси надеждата за възстановяване след премахването на ограниченията, наложени заради коронавируса, предава Bloomberg.

„Икономиката на страната вероятно ще се свие с около 10% през първата половина на 2020 г., като по-голямата част от този спад ще стане факт през тримесечието до юни“, каза управителят на централната банка Филип Лоу. „Коефициентът на безработица вероятно ще бъде около 10% до юни, въпреки че се надявам на по-ниски показания, ако предприятията успеят да запазят служителите си макар и на намалени часове труд“, добави той.

Австралия се отправя към първата си рецесия след 1991 г., заявиха по-рано от Министерството на финансите в страната. В отговор на това централните банкери и правителството предприеха  масивна фискално-парична подкрепа на стойност 16,4% от брутния вътрешен продукт в помощ на домакинствата и фирмите.

Лоу заяви, че е вероятно различните ограниченията да започват да намаляват до средата на годината и до голяма степен да бъдат премахнати в края на годината.

„При този сценарий бихме могли да очакваме икономиката да започне да се възстановява през тримесечието до септември“, каза той.

„Ако нещата се развият по този начин, икономиката може да нарасне много силно през следващата година, например с 6–7%, след спад от около 6%“, добави Лоу.

На спешна среща в средата на март централната банка намали основния си лихвен процент и обяви програма за изкупуване на облигации и кредитна програма за 90 млрд. австралийски долара (57 млрд. щатски долара).

Оттогава институцията закупи държавни облигации за над 45 млрд. долара. Централните банкери постепенно намалява ежедневните операции с тригодишни облигации в съответствие с целта за доходност от 0,25%.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още