IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Филип Лоу: Инфлацията ще свие заплатите в Австралия с 1,5% през тази година

Ръстът на заплатите не може да настигне бързопокачващите се цени, предупреди гуверньорът на Австралийската централна банка

11:26 | 22.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Brent Lewin/Bloomberg </em></p>

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Инфлацията в Австралия ще намали заплатите на работещите с 1,5% през тази година, тъй като ръстът на заплащането не може да настигне покачването на цените. За това предупреди гуверньорът на Австралийската централна банка Филип Лоу, цитиран от The Guardian.

Той изрази надежда, че ускоряването на инфлацията е еднократно явление, дължащо се на проблемите със снабдителните вериги и поскъпването на суровия петрол заради руската инвазия, но има признаци, че компаниите са все по-склонни да увеличават цените.

"Към момента инфлацията се равнява на 3,5% и вероятно ще достигне до 4,5%, кой знае, зависи какво се случи с цената на петрола", коментира Лоу пред журналисти. "Заплатите се увеличават с може би 2% или 3%, а инфлацията е 4,5% - това е реално намаление на заплатите от 1,5% и очевидно ще повлияе на бюджета на хората", каза централният банкер.

Ръстът на заплатите в Австралия е в застой от почти десетилетие, разочаровайки банкера, който "би искал да види големи увеличения".

Той обясни, че повишението на заплащането не може да настигне инфлацията заради федералните и регионалните тавани и заради споразуменията между предприятията, които залагат ръст в определен размер за няколко години.

"Има два проблема, за които мисля в момента. Първият е това доколко устойчиви ще са вторичните проблеми, свързани с предлагането, колко дълго ще продължат да увеличават цените и в какъв момент някои от тези цени ще започнат да намаляват, тъй като е много възможно големите ценови увеличения да не се повторят, а да се нормализират", смята Лоу.

Като втори проблем той изтъкна случващото се на пазара на труда. Според него е възможно инфлацията да се забави само ако ръстът в "разходите за труд не е твърде силен".

"Важният въпрос е - и отново не е ясно - дали инфлационната психология в страната се променя", коментира Лоу. Има сигнали, че това се случва - компаниите са по-склонни отпреди да увеличават цените, а някои споразумения между предприятията свързват заплатите с инфлацията, вместо да определят фиксирано увеличение всяка година. "Има промяна, но не знаем колко широкоразпространена е тя", допълни гуверньорът на австралийския регулатор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още