IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансистите на Г20: Растежът на световната икономика ще се съживи през 2019 г.

Противопоставянето между САЩ и Китай заплашва да помрачи икономическата прогноза

09:38 | 13.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Pixabay

 

Глобалната икономика вероятно ще активизира растежа си по-късно тази година с подкрепата на централните банки по света и благоприятното развитие на американско-китайските търговски преговори. Това прогнозират финансовите министри и централните банкери на Г-20, събрали се във Вашингтон за пролетните срещи на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Според тях глобалната икономика е загубила инерция тази година, но те очакват тя да поеме нагоре през втората половина на годината в условията на благоприятна парична политика, следвана от централните банкери.

При все това противопоставянето между САЩ и Китай заплашва да помрачи икономическата прогноза.

Не бива да пренебрегваме вероятността от ескалация на напрежението в търговските отношения, посочи японският финансов министър Таро Асо, чиято страна председателства Г-20.

МВФ понижи прогнозите си за глобалния растеж от 3,6 на сто за миналата година на 3,3 на сто през 2019 година. Това е най-бавният темп от рецесията през 2009 година. Фондът обаче очаква растежът да се активизира до 3,6 на сто през 2020 година.

Централният банкер на Япония Харухико Курода коментира пред журналисти късно снощи във Вашингтон, че според Г-20 ревизираните прогнози на МВФ са силно вероятни, но допълни, че всички страни трябва да направят необходимото за ускоряване на темпа на растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още