IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовата система на Индия е добре подсигурена срещу пандемията

Банките трябва да разполагат със значителен ресурс, за да осигурят кредитен растеж, смятат от централната банка на страната

18:40 | 29.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Kanishka Sonthalia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kanishka Sonthalia/Bloomberg

Финансовите институции запазиха своята устойчивост по време на пандемията от коронавирус, като стабилността преобладава на финансовите пазари, смекчена от регулаторната подкрепа, показват данни от доклада на Индийската централна банка (ИЦБ) за финансовата стабилност, цитиран от Ройтерс.

„Балансът на банките продължава да е силен. Капиталовите и ликвидните буфери са подпомагани, за да може да омекотят бъдещи шокове“, пише гуверньорът на банката Шактиканта Дас в предговора към доклада. 

Според документа качеството на активите на банките показва подобрение, като коефициентът на брутните и нетните необслужвани активи намалява до съответно 6,9% и 2,3%. Според базисния сценарий на финансовата институция коефициентът на банковите брутни необслужвани активи ще достигне 8,1% до септември 2022 г. При по-сериозен стрес коефициентът ще достигне 9,5 на сто до следващата есен.

Прогнозите обаче са значително по-оптимистични спрямо тези от юли 2021 г., които предвиждаха брутните необслужвани активи да достигнат 10% през март 2022 г.

„Стрес тестовете показаха, че всички банки биха могли да отговорят на изискванията за минимален капитал дори при сценарий на по-сериозен стрес“, допълват експертите в доклада. В него се посочва, че с възстановяването на икономиката и нарастващото търсене на кредити, банките ще трябва да разполагат със значителен капитал, с който да осигурят кредитния растеж.

В същото време ИЦБ предупреди небанковите финансови институции и градските кооперативни банки да бъдат внимателни по отношение на ликвидността и да осигурят стабилно управление на активите и пасивите, заедно с което да подобрят и качеството на кредитните си портфейли. "Резултатите от стрес тестовете предполагат, че значителен брой от небанковите финансови институции ще бъдат засегнати в случай на ликвидни шокове", става ясно още от доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още