IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансови структури от цяла Европа се обединяват срещу киберпрестъпността

Целта на инициативата е подобряване на сигурността на спестяванията на европейските граждани

21:37 | 28.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Група от най-големите и най-влиятелни финансови структури в Европа, членове на Европейския съвет за кибер устойчивост на паневропейската финансова инфраструктура (ECRB), председателстван от Европейската централна банка (ЕЦБ), започва инициатива за споделяне на жизненоважна информация за заплахите пред киберсигурноста. Това ще подобри защита на спестяванията на европейските граждани от киберпрестъпления, пише в прессъобщение, публикувано на сайта на ЕЦБ.

Основните цели на инициативната, известна като Инициатива за споделяне на кибер информация и добри практики (CIISI-EU), са защита на финансовата система чрез предотвратяване, откриване и реагиране на кибератаки, улесняване на обмена на информация и добри практики между финансовите структури и повишаване осведомеността за заплахите пред киберсигурността.

„Това е първият път, когато основни финансови структури, Европол и Агенцията на Европейския съюз за киберсигурност (ENISA) съвместно предприемат стъпки срещу кибер-риска“, заяви членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ и председател на ECRB Фабио Панета. „Надяваме се това да бъде вдъхновяващ модел за други юрисдикции при предприемането на мерки за справянето с една от най-големите заплахи на нашето време. Киберпрестъпниците все повече крадат пари и следователно споделянето на информация ще ни помогне да предотвратим атаките и в крайна сметка да защитим парите на хората", добави той.

В следващите месеци ЕЦБ ще публикува рамката на инициативата CIISI-ЕС, за да насърчи подобни ходове и от други страни.

Кибер заплахите представляват сериозен риск за стабилността на европейската и световната финансова система. Те не признават граници и възможностите на зложелателите непрекъснато се развиват, заплашвайки да нарушат взаимосвързаните глобални финансови системи. За да се борят успешно с кибер-риска, финансовите инфраструктури трябва активно да участват в договореностите за споделяне на информация и да си сътрудничат с всички заинтересовани страни в индустрията като цяло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още