Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Fitch понижи перспективата си за САЩ до отрицателна

Причината е влошаването на състоянието на обществените финанси и липсата на вдъхващ доверие план за фискална консолидация

Fitch понижи перспективата си за САЩ до отрицателна

Снимка: Olivia Obineme/Bloomberg

Една от най-големите световни компании за кредитен рейтинг даде предупредителен изстрел  във връзка с влошаването на публичните финанси на САЩ, точно както законодателите във Вашингтон обмислят да харчат повече за борбата с икономическия заради  пандемията на коронавируса.

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings понижи перспективата си за кредитния рейтинг на Съединените щати от стабилна на отрицателна заради влошаването на състоянието на обществените финанси и липсата на вдъхващ доверие план за фискална консолидация, предаде Bloomberg.

Още по темата


Големият фискален дефицит и дълговете, които нарастваха още преди коронавирусната криза, започнаха да подкопават традиционната кредитна сила на Съединените щати, заяви агенцията, като в същото време потвърди кредитния рейтинг „ААА“ на страната.

“Финансова гъвкавост, подпомогната от намесата на Федералния резерв за възстановяване на ликвидността на финансовите пазари, не разсейва изцяло рисковете за средносрочната дългова устойчивост, като има растящ риск американските политици да не консолидират публичните финанси в достатъчна степен, за да стабилизират публичния дълг след отминаване на шока от коронавирусната пандемия", посочва Fitch.


Страната имаше най-високия правителствен дълг сред страните с кредитен рейтинг „ААА“ още преди криза с коронавируса, коментират от агенцията.

Според прогнозите на агенцията общият правителствен дълг ще надхвърли 130 на сто от брутния вътрешен продукт към 2021 г.

Кредитната агенция очаква икономиката на САЩ да се свие с 5,6% през настоящата година, след което да отбележи възстановяване с 4% през 2021 г.

Fitch прогнозира и свиване на американския държавен дефицит през 2021 г. до 11% от БВП след негово разширяване до над 20% от БВП тази година.

Кредитната агенция също така заяви, че бъдещата посока на фискалната политика на САЩ зависи отчасти от президентските избори през ноември и произтичащия от тях състав на Конгреса, а Fitch предупреждава, че могат да останат в сила рисковете за политически блокаж.
"Вероятността демократите да разрушат републиканското мнозинство в Сената се е изместила в тяхна полза през последното тримесечие, но е малко вероятно някоя от двете водещи партии да постигне мнозинство от 60 сенатски места", отбелязват анализаторите.

С оглед на това има риск от продължаване на политическия блокаж, като политическата поляризация може да отслаби институциите и да намали възможностите за двупартийно сътрудничество, което би възпрепятствало опитите за справяне със структурните проблеми (включително някои във връзка с пандемията и протестите в страната), но също така и с  дългосрочните фискални предизвикателства, отбелязва кредитната агенция.

Трябва да се има предвид, че отрицателната перспективи пред кредитния рейтинг обхваща по-дълъг период от време, което означава, че Съединените щати не са изправени в скоро време пред евентуално понижаване на суверенния рейтинг.


Това оставя САЩ с топ "ААА" рейтинг, определен от две водещи кредитни агенции - Fitch и Moody’s Investors Service, след като втората потвърди през юни своя американски "Ааа" кредитен рейтинг със стабилна перспектива.
В същото време трета водеща рейтингова агенция S&P Global Ratings, която през 2011 г. понижи кредитния рейтинг на САЩ до ниво "АА +" след финансовата криза и Голямата рецесия преди около десетилетие, продължава да запазва стабилна перспектива за този суверен рейтинг. Това беше и единственото понижение на рейтинга на САЩ от една от водещите агенции за кредитен рейтинг в съвременността.

Предупреждението на Fitch, точно докато Министерството на финансите на САЩ се подготвя да представи своите тримесечни планове за финансиране през следващата седмица, се случва дори когато разходите за заеми падат до безпрецедентни нива. Номиналната доходност по държавните ценни книжа е близо до исторически ниски нива, докато реалната ставка на 10-годишните облигации, които са фактори за въздействието на инфлацията, спадна до около минус 1% в петък.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Графика на деня: Инфлацията в САЩ се повиши до най-високо ниво от 1992 г.