IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция иска МВФ да увеличи своите специални права на тираж

Според френския финасов министър Бруно льо Мер това ще помогне много на развиващите се икономики в коронавирусната криза

17:13 | 31.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бруно льо Мер, финансов министър на Франция. Снимка: Bloomberg</p>

Бруно льо Мер, финансов министър на Франция. Снимка: Bloomberg

Франция ще предложи по време на конферентен разговор между ръководителите на държавите от Г-20 във вторник Международният валутен фонд да увеличи своите специални права на тираж с 500 милиарда долара като част от плана за подпомагане на развиващите се страни на фона на коронавирусната криза, предава Bloomberg.

Това би предложило бърза подкрепа на страните, които се очаква да срещнат сериозни затруднения, особено в Африка, заяви френският финансов министър Бруно льо Мер в телефонна конференция с журналисти. Франция също ще предложи нова бърза кредитна линия за допълване на суаповете между централните банки.

"Сега трябва да подготвим отговор на икономическата криза, която би могла да бъде изключително силна в развиващите се страни", каза Льо Мер. "Искаме масирана и незабавна помощ", добави той.

Мораториумът върху дълга може да бъде първата стъпка за подпомагане на някои страни, заяви Льо Мер. "Основната грижа е да се избегне това най-слабите държави в света да бъдат основните жертви на коронавирусната криза", каза той.

По време на разговор с ръководителите на страните от Г-20 в четвъртък управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева заяви, че най-големите икономики в света трябва да предоставят повече подкрепа, за да се запази международната парична система от разпадане заради пандемията. Фондът също поиска подкрепа за разширяване на използването на инструменти, подобни на суап.

В петък JPMorgan Chase & Co. заяви, че МВФ също трябва да облекчи някои правила за отпускане на заеми за развиващите се страни, за да се избегне обременяването им с неустойчив дълг.

"Много от 81-те страни, които търсят помощ от МВФ, вероятно ще се сблъскат с нестабилни финансови пазари и големи фискални дефицити, които могат да ги поставят в несигурна дългова позиция“, заяви Нора Сентиваний от  JPMorgan. МВФ трябва да промени стандартите си за кредитиране, за да може да използва ефективно резерва си от 1 трилион долара, каза тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още