IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция отчита най-дълбокото икономическо свиване в историята си

Брутният вътрешен продукт на втората по големина икономика на еврозоната се понижава с 13,8%

10:52 | 31.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Френският президент Еманюел Макрон. <em>Снимка:&nbsp;Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg</em></p>

Френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

Френската икономика преживява най-дълбокото икономическо свиване през второто тримесечие на фона на строгите ограничителни мерки срещу коронавируса, които „убиха“ производството, туризма и потребителските разходи в цяла Европа, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на втората по големина икономика на еврозоната се свива с 13,8%, съобщи статистическата агенция Insee в петък, съпътстван от значителен спад на потребителските разходи, търговията и инвестициите. 

Въпреки че понижението все пак не е толкова критично, колкото показваше прогнозата на икономистите - 15,2%, то все пак е най-лошото, откакто започват да се следят икономическите данни преди около 70 години.

Щетите, причинени от вируса по отношение на икономиката, притежават широк обхват, като данните за еврозоната, които се очаква да бъдат публикувани по-късно днес, вероятно ще очертаят свиване на икономиката в размер на 12% през второто тримесечие.

В четвъртък стана ясно, че германската икономика, най-голямата в Европа и четвърта по големина в света, се е сринала през второто тримесечие, спадайки с 10,1% в сравнение с предходните три месеца.

Въпреки мрачната картина за континента, еврото продължава да набира преднина спрямо долара, като за кратко преодоля границата от 1,19 долара за евро. Вероятно това се дължи на резки спад на американския брутен вътрешен продукт, както и на нарастващата загриженост около овладяването на коронавируса в САЩ и политическата несигурност преди президентските избори.

Възстановяването на еврозоната, което вече е в ход, ще бъде подкрепено от стимулите на Европейската централна банка (ЕЦБ), както и от историческа сделка между държавите за обособяване на споделения Фонд за възстановяване. Но заплахата от съкращаване на работните места в региона, както и от евентуална втора вълна на инфекции означава, че скорошното възстановяване на икономическата активност може да бъде преустановено.

франция франция

Вече съществуват признаци на „завръщане“ на пандемията в някои страни, а Германия сигнализира, че отново започва да отчита ръст в броя на новозаразените. Във Великобритания правителството възстанови някои ограничителни мерки.

След като изразходва приблизително 136 млрд. евро за спешни мерки, френското правителство сега подготвя пакет от стимули в размер на 100 млрд. евро, който ще бъде насочен към индустриалните инвестиции и прехода към екологосъобразна икономика. Целта е икономическата продукция да се върне към нивата отпреди кризата до началото на 2022 г.

Данните от петък показват, че строителният сектор на Франция е засегнат особено силно от блокировките, отчитайки 24-процетен спад на производството през второто тримесечие, след като през първото регистрира 12,8-процентно понижение.

Някои от най-големите работодатели в страната вече обявиха мащабни съкращения на работниците, като автомобилният концерн Renault SA планира да премахне около 14 600 работни места в световен мащаб, а Airbus SE планира да свие работната си сила с 11%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 3 години
Много досадно е такова "диплене" на данни. БВП на Франция се свива с 13,8%, но не е 15.2% колкото били прогнозите?! Хайде да не пишем глупости?! Тези числа са твърде близки едно до длуго. При това още сме през третото тримесечие на годината. Четвъртото НЯМА да е по-добро. Кого залъгвате - себе си или читателите? И започвате разходки в историята - знаете ли колко го интересува обикновеният читател това случвало ли се е през последните 70 или 75 или 90г.? При положение, че му изсипвате общи приказки.То и нашият бивш финансов министър, бездомният - завалията Горанов казваше с намусената си физиономия отвисоко, че БВП в България няма да падне повече от 3.7% за годината. ОЩЕ ТОГАВА ГРАМОТНИТЕ икономисти виждаха двуцифрени числа. Това показва какво качество са сега управляващите. И разбира се, много удобно забравят какво са говорили калинките от драгоценното правителство на БМБ. Но си остават с екстрите, спечелени члагодарение на постовете им. ТРАЙКАТ СИ! А боко го НЕМА! Случват се знакови събития, ОН ГО НЕМА. Що за (без)отговорност? Само дълбокомислено въздиша от джепката си за бъдещите икономически проблеми в световен мащаб - той и от това разбира.Оставка, мизерници! Искаме друго управление и достоен живот!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още