Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Франция ще затегне контрола върху чуждестранните инвестиции

Прагът за държавен контрол на сделките с чуждестранно участие ще се понижи от 25% до 10%, а списъкът със защитените предприятия ще бъде увеличен

Франция ще затегне контрола върху чуждестранните инвестиции

Снимка: Bloomberg

Франция ще затегне ограниченията върху чуждестранните инвестиции, тъй като правителството смята, че епидемията от коронавирус  е оставила стратегически сектори и технологии, уязвими на чуждо влияние, информира Bloomberg.

Френското правителство вече укрепи правомощията си в началото на годината, като затегна механизма за преглед и потенциално блокиране на  неевропейски инвеститори от придобиването на  дялове в стратегически компании. Министърът на финансите Бруно льо Мер каза в сряда, че ще намали прага за този контрол до 10% от 25% и ще добави хиляди биотехнологични компании към списъците със защитени юридически лица.

Още по темата

„Това е масово укрепване на нашия капацитет за контрол на чуждестранните инвестиции в нашите технологии, нашия бизнес и ноу-хау“, заяви Льо Мер в интервю за френската телевизия LCI.

Ходът на Франция е последният знак за това как коронавирусът насърчава правителствата да поставят пречки пред чуждестранните инвеститори и да упражняват национален надзор върху бизнеса. Подобно на други държави, Франция вече предлага държавни гаранции за заеми за компании на стойност стотици милиарди евро. 

„В тази криза някои предприятия са уязвими, някои технологии са отслабени и биха могли да бъдат закупени на много ниска цена от чуждестранни конкуренти“, заяви льо Мер. "Няма да позволя това да се случи“, каза още той. Пониженият праг за държавен надзор вероятно ще остане в сила до края на тази година, допълни финансовият министър.

Освен защита на компаниите във Франция, льо Мер също заяви, че правителството се стреми да репатрира веригите за доставки, особено във фармацевтичния и биотехнологичния сектор.

„Това са компании, които участват в изследвания за ваксина срещу Covid-19. Ние задължително трябва да защитим това френско ноу-хау“, каза той.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
0
 
2
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Точно така, никви жълтури и никви рубашници!

Браво!
2
 
5
 
1
преди 2 месеца
Франция ще затегне контрола върху чуждестранните инвестиции

Оципана мома, кажи си китайски, не чужди.
Друг няма кой.

Още от Новини
Италианската икономика вероятно ще се свие с 9,5% през тази година