IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция запазва прогнозата си за растежа през 2019 г. на 1,7%

Активността в сектора на услугите в страната обаче се срина до близо петгодишно дъно през януари

11:08 | 24.01.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Франция ще се придържа към прогнозата си за икономическия растеж през 2019 г. на 1,7%, както и към плановете си за данъчно облагане на най-големите интернет и софтуерни компании, заяви финансовият министър на страната Брюно льо Мер.

„Ние няма да преразгледаме прогнозата си за растежа за 2019 г., като смятаме, че ще имаме растеж от около 1,7%“, каза Брюно льо Мер пред Ройтерс в интервю по време на Световния икономически форум в Давос.

Франция е натсоящ президент на Г7 и според финансовия министър трябва да се обмисли възможността за определяне на общ минимален корпоративен данък, за да могат водещите икономики да се справят със силата на гигантските мултинационални корпорации.

„Ще поставим на масата идеята за справедливо данъчно облагане на интернет гигантите“, посочи още Бруно Льо Мер.

Основният приоритет на Франция за Г-7 във финансово отношение през 2019 г. е да накара компаниите да плащат повече данъци отчасти чрез създаването на минимален данък. Подобна основа, по думите на Льо Мер, ще спре практиката на големите компании да регистрират печалба в т. нар. данъчни убежища или територии с по-ниски ставки.

Междувременно в четвъртък стана ясно, че активността в сектора на услугите във Франция се е свила до близо петгодишно дъно. Индексът на мениджърите по поръчките в сектора на услугите на агенция IHS Markit се понижава до 47,5 пункта през януари спрямо 49 пункта през предходния месец. За сравнение, консенсусната прогноза на пазара беше за 50,5 пункта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
lyusien
преди 5 години
Франция да обърне по голямо внимание на 600 милиония вътрешен европеиски пазар и всичко ще бъде наред Особенно в областа на услугите и ще достигне ръст от около 2% за 2019 Същото се отнася и за Германия Никои не може да спре да купува френските вина жито и местни произведения както и огромния туристически поток както и германски коли машини и съоръжения Но най важен е вътрешния европеиски пазар ++
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още