IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Французите харчат много по-малко през септември в сравнение с очакванията

Производствените цени във втората по големина икономика в еврозоната растат с 0,5% на месечна, но намаляват с 1,4% на годишна база

12:35 | 31.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Французите харчат много по-малко през септември в сравнение с очакванията

Френските потребители харчат много по-малко през септември в сравнение с очакванията. По този начин страната затваря едно слабо тримесечие за икономиката си, предава MarketWatch.

Потребителските разходи във втората по големина икономика в еврозоната се свиват с 0,8% през септември спрямо август. Домакинствата харчат по-малко за облекла и кожени изделия.

Така спадът на разходите се явява най-резкият от май 2012 г. насам. Анкетираните от Wall Street Journal предричаха по-малко понижение – само от 0,1% за месец.

Въпреки това на годишна база показателят на френската статистическа служба INSEE се повишава с 0,2%. Потреблението на домакинствата е ключов фактор за състоянието на френската икономика, тъй като формира повече от половината от размера на брутния вътрешен продукт.

Други данни показват, че производствените цени се увеличават през септември заради по-високите цени на енергията и водата.

Индексът на цените на производител се покачва с 0,5% на месечна база, но се понижава с 1,4% спрямо септември миналата година.

Рейтинговата агенция Standard & Poor‘s намали перспективата по рейтинга на Франция от стабилна на негативна на фона на нарастващите опасения относно силата на икономическото възстановяване на страната.

БВП не успя да се разшири по време на второто тримесечие на тази година след стагнацията през първото, и се очаква да се увеличили само с 0,2 на сто през третото тримесечие, според Централната банка на Франция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още