Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Франсоа Вилроа дьо Гало открехна вратата за още стимули от ЕЦБ

Управителят на френската централна банка смята, че не е необходимо ново понижение на основните лихви

Франсоа Вилроа дьо Гало открехна вратата за още стимули от ЕЦБ

Снимка: Zach Gibson/Bloomberg

Един от основните членове на ръководството на Европейската централна банка даде сигнал, че е много вероятно институцията да засили програмата си за спешно изкупуване на облигации за борба с пандемията от коронавирус.

„На фона на ниската инфлация има място за иновации и бързи и мощни действия“, заяви на конференция в Париж в понеделник управителят на Централната банка  на Франция Франсоа Вилроа дьо Гало, цитиран от Bloomberg.

Той също така даде знак, че би искал да види още по-свободни граници на плана в размер на 750 милиарда евро (817 милиарда долара), които описа в интервю на CNBC във вторник като „шедьовър“.

„В името на нашия мандат е много вероятно да се наложи да продължим подкрепата си“, каза Вилроа. „Именно гъвкавостта на мандата ни би трябвало да превърне пандемичната програма за спешни покупки в наш предпочитан инструмент за справяне с последиците от кризата“, добави той.

Още по темата

Следващата среща на Управителният съвет на ЕЦБ ще се проведе на 4-и юни и икономистите все по-често прогнозират, че централната банка ще използва тази сесия, за да представи актуализирани икономически сценарии, както и да добави още стимули.

Купуването на активи от страна на  ЕЦБ теоретично се определя спрямо относителния размер на всяка икономика, което означава, че Германия купува най-много. Вилерой предложи това условие да не се отнася за спешната програма.

„Придържането към капиталовите ключове за определяне на сумите за покупка на всяка страна би било ограничение, което би подкопало самата ефективност на нашите усилия за намеса“, каза той.

Досега ЕЦБ всъщност е насочила покупките си към Италия, където устойчивостта на дълга вече създаваше притеснения още преди въздействието на коронавируса.

Вилроа каза, че друг вариант може да бъде някои национални централни банки да купуват значително повече държавен дълг, а други да купуват значително по-малко.

„Във всеки случай трансфера на паричната политика в различните членове на еврозоната е също толкова важен, колкото самата политика и ЕЦБ няма да позволи неоправдано увеличение на разходите за заеми в някои страни“, каза той.

Все пак Вилроа заяви, че в момента няма причина ЕЦБ да променя основните си лихвени проценти и капиталовите изисквания. Той посочи, че ЕЦБ няма да предприеме програма, подобна на Main Street Lending Program на Федералния резерв в САЩ, която се извършва чрез изкупуване на банкови заеми, отпуснати на бизнеса, въпреки че това не трябва да бъде изключено за в бъдеще.

Гуверньорът също така заяви, че ЕЦБ  „силно“ желае да достигне целта си за инфлация от близо до, но малко под 2% и че е отворен въпросът дали тази цел трябва да се бъде запазена по същия начин в бъдеще. ЕЦБ ще разгледа проблема в своя стратегически преглед.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
3
 
1
преди 3 месеца
Тия ще докарат инфлация, и ще викат че има растеж, ама номинален, а не реален.

Още от Новини
ЕЦБ: Въпреки възстановяването рисковете за глобалните перспективи остават