IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френската безработица удари 11-годишно дъно

Големият спад на показателя е добре дошъл за презаредената Еманюел Макрон, който беше изправен пред седмици на протести заради реформите в пенсионната система

12:12 | 13.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Френската безработица е спаднала неочаквано в края на 2019 г. до най-ниското си ниво за последните 11 години, показаха официалните данни, публикувани в четвъртък, информира Ройтерс.

Коефициентът на безработица се е понижил до 8,1% през последните три месеца на миналата година от 8,5% през третото тримесечие, съобщиха от статистическата агенция INSEE.

Така безработицата е достигнала най-ниското си ниво от четвъртото тримесечие на 2008 г. насам. В сравнение с това икономистите очакваха измерителят отново да отчете 8,5% ф ф

Големият спад на показателя е добре дошъл за презаредената Еамнюел Макрон, който беше изправен пред седмици на протест заради предлаганите от него реформи в пенсионната система. Промените очаквано не се харесаха на синдикатите.

Безработицата е намаляла, въпреки че икономиката отчете слабо свиване през последното тримесечие, тъй като обществените сътресения са оказали въздействие върху веригите за доставки на производителите.

Въпреки слабия край на годината през иминалите 365 дни френската икономика превъзхождаше други свои партньори от еврозоната като Германия заради по-малката си експозиция към износа. По този начин Франция успя да избегне въздействието от забавянето на световната търговия.

От INSEE заявиха, че не само безработицата е спаднала, но и броят на заетите лица е нараснал през четвъртото тримесечие до най-високото си ниво от 2003 г., когато агенцията е започнала събирането на данни.

Коефициентът на заетост, който отчита делът на работещите към хората в трудоспособна възраст,е достигнал 65,9%.

Делът на хората на постоянни трудови договори достигна 49,3%. Коефициентът се е повишил след реформата на Макрон на Кодекса на труда, която според икономистите е създала по-голямо спокойствие у работодателите. Новите разпоредби улесняват процедурата за освобождаване на служители с постоянен трудов договор, ако бизнесът на компанията изпадне в затруднение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още